Spinning iz barke!

Spinning iz barke!

Val 229
AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

Vsi, ki plujemo, smo bili ob mirnem morju zagotovo že priča divjemu “vrenju” morske gladine ter galebom, ki strmo in kriče pikirajo v morje, razpenjeno od velikih rib. Tedaj jate požrešnih palamid, lucev ali tun iz globine priženejo jato malih plavih rib (sardele, inčuni, skuše, plavice) vse do gladine, kjer se prične masaker.

To so veličastni prizori, ko preko meter in pol dolge tune poletijo nad gladino in pljuskoma padajo nazaj v morje, dobesedno v hrano. Jati malih plavih rib, ki se med paničnim begom pred najhitrejšimi plenilci odprtega morja formira v brezoblično strnjeno gmoto, v angleški terminologiji pravimo “bait ball”. Največ površinske akcije velikih rib v Jadranu je prav zdaj, spomladi, pa tudi jeseni, od Tržaškega zaliva po liniji mednarodnega morja vse do Blitvenice.

Pri spinningu gre v osnovi za ribolov, podoben lovu ščuke na jezeru, pri katerem mečemo umetne silikonske ali plastične vabe proti ciljni točki in jih sunkoma navijamo oziroma vlečemo k sebi ter tako uprizarjamo neko naravno gibanje male ribe. Po slovensko to tehniko imenujemo vijačenje, raje pa uporabljamo kar angleški izraz “spinning”.

Spinning lahko izvajamo tudi z obale, predvsem v lovu brancinov in lic, a tokrat bo poudarek na spinningu na odprtem morju. Jasno je, da najprej potrebujemo plovilo. Primernejši bo gliser, saj omogoča hitrejši premik do jate in sledenje le-tej, ko se ta zaradi bližine plovila potopi in pride zopet na gladino 200 metrov vstran. Z gliserja je tudi lažje mahati s palico, saj nas ne ovirajo jadra, pripone in jambor. Sam v glavnem prakticiram spinning na tune iz jadrnice, tako da stojim s palico v roki in pripravljen na met v jato na premcu pri genovi ali na palubi ob boku. Od tam je idealen razgled na jate okoli barke, medtem pa krmarju dajem napotke kam in kako hitro pluti, da se natančno približava jati na razdaljo dometa. S svojo opremo imam domet okoli 50 m, odvisno tudi od smeri vetra in teže umetne vabe.

Za to tehniko uporabljamo daljše palice (med 2,3 in 2,8 m) iz različnih kombinacij materialov grafit karbon, steklenih vlaken in titana. Palice za offshore spinning imajo akcijo med 50 in 250 grami, kar pomeni idealno težo vabe, ki jo z izbrano palico lahko najdlje vržemo – z drugimi besedami: težja in večja bo vaba, tršo palico rabimo in večjo ribo ciljamo. Spinning palice imajo mehkejši vrh, kar nam omogoča dolge in natančne mete, spodnja polovica palice pa je precej toga in trda, zaradi česar lahko med divjo borbo težko in močno ribo dvigaš s tehniko pumpanja proti plovilu…

Več si lahko preberete v št. 229 revije Val navtika