Southampton Boat Show

Southampton Boat Show

Val 163

V Veliki Britaniji se drugače otepajo krize

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Matija Gorjan

Ogled letošnjega največjega sejma plovil in druge navtične ponudbe, potem ko sem videl zadnji dve, spomladansko in jesensko prireditev v Portorožu in preden sem si ogledal še prvi slovenski “boat show”, je na prvi pogled dajal vtis, kot da se je gospodarska kriza v Veliki Britaniji ognila te panoge. Šele pogovori s prodajalci plovil povedo, da se je prodaja v zadnjih štirih letih krepko zmanjšala, nekaterim tudi za tri četrtine in več. Vendar je bil sejem na pogled enak kot pred dvema in tudi, ko je navtika najbolj “cvetela”.

Letos je v Southamptonu razstavljalo 580 razstavljavcev, ki so na ogled postavili okoli 1.000 plovil, od tega preko 340 v vodi, kjer s plavajočimi pomoli postavijo temu namenjeno marino le za čas trajanja tega sejma. Zanimivo je to, da na tem prostoru – v bistvu gre za obalo tamkajšnjega pristanišča, prav tam, kjer je pred 99 leti na svojo prvo in zadnjo pot izplul Titanik (10. aprila 1912) – sploh ni niti sejmišča niti marine ali česa podobnega, kar bi nudilo osnovno sejemsko infrastrukturo. Vse, tako na kopnem kot tudi na vodi, postavijo le ob času največjega “plavajočega” navtičnega sejma na otoku.

Sejem v Southamptonu (www.southamptonboatshow.com), že 43. po vrsti, je bil tudi ob delavnikih preplavljen z obiskovalci, v prvih dneh okoli dvanajst tisoč dnevno prodanih kart (!!). Za razliko od tovrstnih prireditev pri nas, na samem sejmišču obiskovalcem ponudi pester spekter spremljajočih dogodkov, ki seveda tudi privabijo mnoge, zlasti tiste, ki želijo po ugodnejših cenah kupiti kos opreme za svojo barčico ali čolnič. Naprodaj je vse, od spominkov, cunjic v navtičnih barvah in krojev, vrvi vseh vrst in dolžin, sider … do najsodobnejših elektronskih pripomočkov in seveda čolnov ter jaht vseh vrst in velikosti. Vse to na vsakem koraku spremlja bogata kulinarična ponudba, osrednja in najbolj oblegana pa je seveda stojnica Guinnessa, pa ne tistega od rekordov, ampak tistega rosno hladnega, temnega in prekritega s tankim slojem žlahtne pene. Za vsakega člana družine je seveda poskrbljeno. Medtem ko se bo on v nedogled pogovarjal o tehničnih značilnostih opreme, bo ona sedla pred oder, na katerem vsak dan v živo kuhar z nekaj Michelinovimi zvezdicami na rami demonstriral, kako se pripravljajo morske dobrote, ali boljše, kako dober ulov pripraviti v ladijski kuhinji. V času letošnjega sejma so pripravili tudi festival ostrig in podobno. Poskrbljeno je tudi za mlajše, ki jih animirajo z jadranjem, učijo potapljanja ipd. Vrsto čolnov in jadrnic je moč tudi preizkusiti v pristaniškem zalivu ob sejmišču. En dan v tednu je posvečen damam, Ladies day, ko imajo dame prednost, ko tekmujejo v raznih spretnostih le one, ko se delijo nagrade za najboljše oblečene, najbolj spretne v vožnji z motornimi čolni in tako naprej. Vsak dan se vrstijo praktične demonstracije reševanja na morju, način uporabe reševalnih pripomočkov, predstavitve znanih jadralk in jadralcev, avtorji slane proze podpisujejo svoja dela in so na voljo za razgovore, demonstracije vzdrževanja in popravljanja plovil … Posebna atrakcija letošnjega sejma pa je bila že dodobra razsuta jadrnica, s katero je redakcija najbolj brane britanske revije Yachting Monthly na lastni koži okusila vse možne katastrofe, ki se morjeplovcem lahko dogodijo na morju.