Solemar 37

Solemar 37

Val 162

Nov gumenjak-jahta

AVTOR Marko Čurin
FOTO Marko Čurin

Italijansko podjetje Solemar, ki izdeluje visoko zmogljive napihljive čolne, je s pomočjo podjetja Tiko-Mar d. o. o. z Grosupljega prisotno tudi v slovenskem navtičnem prostoru. Izdelovalec ponuja tri različne serije, in sicer Offshore, ki ima velike sončne površine in prostoren kokpit, Cruiser za dnevne daljše izlete in različico Oceanic, ki premore dva ločena spalna dela za 4 osebe, velik toaletni prostor in veliko prostora na krmnem delu.

Ob vstopu na čoln se znajdeš v popolnoma drugem svetu in ime gumenjak pomeni tukaj zelo malo. Celoten krmni del je možno preurediti v široko ležalno površino za poležavanje na soncu, pred katerim nas bo zaščitila zaščitna ponjava, pritrjena na roll-bar. Oblazinjeno sedišče je deljivo po širini na tri dele. Večji, srednji del je možno ob sedenju dveh oseb vedno privzdigniti in vanj pospraviti dodaten prenosni hladilnik ali prtljago. Ko je čas za prigrizek ali posedanje, je možno postaviti mizico iz afriškega tika, ki jo nosi aluminijasti podstavek, okoli nje pa se bo udobno posedlo šest ljudi.

Pri tem in gumenjakih podobnih dolžin se upravičeno vprašamo, kaj je tukaj ostalo od gumenjaka v osnovni izvedbi. Jaz pravim, da zelo malo oziroma tubusi, ki pri takšnih modelih služijo samo za stabilnost in kot velik bokobran. Poleg tega dosegajo vratolomne cene in si ga omislijo le zelo veliki ljubitelji »gumic«.