Solarni moduli

Solarni moduli

Val 141

Elektrika

AVTOR Mitja Zupan
FOTO Mitja Zupan

Energija sonca postaja vedno bolj uporabna, ker je okolju prijazna, hkrati pa tudi cenovno čedalje dostopnejša. Na plovilih se prisotnost solarnih modulov povečuje, zato nekaj nasvetov za vse tiste, kateri se za omenjeni alternativni vir še odločajo.

Solarne celice pretvarjajo sončno energijo v električno, dokler je na razpolago sončna svetloba, torej tudi takrat, ko je vreme oblačno. Intenzivnost tvorbe električne energije pa je odvisna tudi od sončnega obsevanja. Sončne celice delujejo ne le poleti, ampak tudi pozimi. Več med seboj povezanih sončnih celic sestavlja solarni modul. Njihova značilnost je modularnost, torej jih je mogoče povezovati in tako graditi v večje solarne sisteme. Pri zaporednem povezovanju modulov večamo napetost, medtem ko pri vzporednem povezovanju povečujemo njihovo izhodno moč.

Osnovni material za izdelavo sončnih celic je silicij. Amorfni silicij ima izkoristek do 8 %, medtem ko imajo celice, narejene iz mono- ali polikristalnega silicija, okoli 16-odstotni izkoristek.

Odstotek efektivnosti solarnega modula nam pove, kakšna mora biti njegova površina, da bi dosegli želen učinek. Moduli, narejeni iz amorfnega silicija, imajo nekaj manjšo efektivnost kot mono- ali polikristalni moduli, so pa zelo občutljivi že na najmanjši snop svetlobe.

Najpomembnejša podatka pri solarnem modulu sta njegova moč in električni tok, katerega je sposoben oddajati. Podatek velja za največji tok pri polnem sončnem sevanju in optimalni postavitvi glede na kot, pod katerim je modul izpostavljen soncu. Na izhodno moč solarnih modulov vpliva tudi temperatura solarnih celic, katera je opredeljena na 25 stopinj Celzija. Pri vsakem dvigu temperature za 5 stopinj se zmanjša moč solarnega modula za okoli 2,5 %.

Pri izbiri zmogljivosti solarnega modula moramo poznati skupno moč naprav, katerih porabo želimo nadomestiti, njihov čas delovanja in povprečno dnevno sončno sevanje. Po povzetku podatkov iz Agencije RS za okolje, ima Portorož 6,6 ur sončnega sevanja dnevno. Moč porabnikov je izražena v vatih (W). Najdemo jo na napisni ploščici ali v navodilih za uporabo. Pozorni moramo biti na porabnike z velikim zagonskim tokom, saj nam ga le-ti lahko presežejo do sedemkratne vrednosti glede na nazivni tok.