Solaris 55 – Rolce royce z jadri

Solaris 55 – Rolce royce z jadri

Val221

Solaris je blagovna znamka, ki je ljubiteljem jadrnic verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Sloves ikone, utelešenje hitre, udobne, lepe, pa tudi drage jadrnice so Solarisi pridobili v več kot štirih desetletjih obstoja, ko so natančno in s predanostjo sledili svoji filozofiji italijanskega sloga. Solaris 55 se prav nič ne razlikuje od temeljnih vrednot in tako v vsej svoji mogočnosti izkazuje dizajn in inženirski presežek. Sinonim za luksuz in skrb za sleherno podrobnost je delo izkušenih rokodelcev, ladjedelnice iz Ogleja, od koder prihajajo ti inženirski presežki s podpisom priznanih navtičnih arhitektov, kot je Javier Soto Acebal.

Brezkompromisno

Solaris 55 je bila letošnja absolutna novost, pa ne zato, ker je na največji in najpomembnejši navtični razstavi na svetu nosila oznako »svetovna premiera«, temveč zato, ker postavlja nove standarde tako v gradnji in zmogljivostih, kot v udobju in tistem italijanskem dizajnu, ki ga je nemogoče spregledati. Skoraj praviloma imajo jadrnice tudi po nakupu svojega skrbnika, če ne že skiperja, zaposlenega za polni delovni čas. Torej lastniki Solarisov točno vedo, v kaj se spuščajo ob lastništvu in kako je potrebno plovilo vzdrževati, da bo ostalo dolgo ohranjeno in lastniku v ponos ter užitek. Solaris je tako na nek način uresničitev sanj o popolni jadrnici.

Solaris 55 je bila zasnovana brezkompromisno za zelo zahtevne kupce, ki si želijo hitrega jadranja, pa četudi z maloštevilno posadko. …

Pod palubo

V primeru naše 55-čeveljske predstavnice smo imeli notranji razpored prostorov s tremi kabinami in tremi pripadajočimi toaletnimi prostori. Salon je, kot se spodobi, velik in svetel na račun sicer manjših oziroma ožjih, a vendarle dolgih in številnih oken. Kar pade v oko, je izdelava pohištva in zaključkov ter veliko manjših podrobnosti, ki naredijo bivanje na Solarisu 55 drugačno. Naša testna predstavnica je imela pohištvo iz klasične tikovine, ki je menda ponovno v modi. Temu lahko glede na videno v zadnjem času pritrdim, je pa res, da ima vsak svoj okus in o tem se ne razpravlja. Za lastnika je predvidena kabina v premcu z velikim otočnim ležiščem (200 x 155 cm), ki je lahko spravljeno tudi ob bok plovila….

Na jadra ali motor

Pri Solarisu 55 je odločitev, kdaj bomo pluli na motor in kdaj jadrali, bolj stvar naše volje in ne vetrovnih pogojev. Jadrnica ima namreč izredne jadralne sposobnosti in že pri manjših sapicah doseže zavidljivo hitrost v veter in z vetrom. Naš test zaradi zmernega juga, ki je prinašal dež, tudi ni bil ogrožen. Bilo ga je dovolj, da smo vedeli, da bomo pod jadri uživali. Preden smo lahko dvignili jadra, smo se morali zapeljati iz območja školjčišča, zato sem to priložnost izkoristil za test na motorni pogon. …

Več si lahko preberete v 221. št. revije Val navtika.