Šolanje poklicnih navtikov

Šolanje poklicnih navtikov

Pomorsko usposabljanje Adria Libar

 

Mega jahte predstavljajo cilj poklicnim navtikom z enotno vizijo – postati konkurenčni na mednarodnem trgu dela. Vse večje je namreč povpraševanje po kadrih, ki delajo na jahtah, in vse večje je zanimanje za usposobljeno osebje, ki ima kvalifikacije v skladu z mednarodno priznanimi standardi. Upoštevajoč trenutne razmere in izkušnje navtikov na zasebnih in komercialnih plovilih je pomorsko usposabljanje Adria Libar z 28-letnimi izkušnjami pri usposabljanju pomorskega in navtičnega osebja razvilo svoje storitve v središčih večjih jadranskih mest: v Splitu, Šibeniku, Zadru in na Reki ter na celini, v glavnem mestu Hrvaške, v Zagrebu.

Novost v izobraževalnem središču je odobritev s strani izobraževalne ustanove z Maršalovih otokov za izvajanje STCW-usposabljanja in dovoljenja za tečaje, ki so še posebej zanimivi za navtike: Yachtmaster do 350 BT/častnik jahte do 500 BT STCW II/3. Izobraževalno središče je pooblaščeno, da opravi pregled izpita in posreduje pri pridobivanju pomorske knjižice, ki jo izdajo Maršalovi otoki.

V koraku s trendi v navtični industriji in vse zahtevnejšem trgu jih vodi jasna vizija: postati mednarodni pomorski izobraževalni zavod, znan po svojem strokovnem odnosu do kandidatov in strokovnem izvajanju kakovostnega usposabljanja. Maršalovi otoki (angl. Marshall Island) so danes po Panami druga vodilna velesila v številu registriranih čolnov in jaht. Sodelovanje s tujimi ustanovami zagotavlja ponudbo, ki spada v kategorijo prestižnega navtičnega turizma – upravljanja s prestižnimi plovili in velikimi motornimi jahtami.

Inšpekcijski pregled nad plovili je namenjen spoštovanju predpisov, ki se nanašajo na pristojnosti posadke za namene varnosti plovbe, varovanja posadke, plovila in okolja. Primeri, v katerih poveljnik ali posadka ne izpolnjuje standardov in predpisov (nima potrebnih dokumentov o kvalifikacijah), imajo velike posledice za lastnike.

Katere kvalifikacije mora skiper/poveljnik in posadka ladje/jahte imeti v skladu z zakonskimi obveznostmi? Kakšna so potrebna znanja in spretnosti, da postane posadka strokovna in konkurenčna na domačem trgu in tujih trgih? Odgovore na ta vprašanja prejmete v pomorskem izobraževalnem središču Adria Libar na tečajih osnovnih in dodatnih kvalifikacij: voditelj čolna do 30 BT, Yachtmaster 100 in 500 BT, osnovna varnost na plovilu, požarna varnost, medicinska prva pomoč, uporaba naprav ARPA na operacijskem nivoju 8 i, radijski operater GMDSS.

www.yacht-training.adrialibar.com