Sodwana, zgodba o ribi, ki je nisem srečal

Sodwana, zgodba o ribi, ki je nisem srečal

Val 251
AVTOR Borut Furlan
FOTO Borut Furlan

Resoplavutarica Latimeria chalumnae, angleško coelacanth, je živi fosil, ki ga je v naravi srečal le redko kdo. Živi v velikih globinah ob jugovzhodni obali Afrike in na nekaterih lokacijah občasno zahaja tudi v plitvejše vode, okoli sto metrov globoko. Eden takih krajev je Sodwana Bay na severu Južne Afrike, blizu meje z Mozambikom, kjer so srečanja s to ribo najbolj verjetna.

V Sodwani so potapljači ribo prvič odkrili oktobra 2000 na globini 104 m in lokaciji, imenovani Jesser Canyon. Vodja skupine je bil Peter Timm, lastnik potapljaškega centra Triton Dive Charters. Po tem odkritju so pričeli s sistematičnim preiskovanjem in odkrili še nekaj primerkov na globinah med 100 in 120 metri. Odkritje te ribe je bila v določenih potapljaških krogih velika senzacija in nekaj potapljačev je poskusilo srečo, da bi jo videli in fotografirali. Žal so se ti poskusi končali z dvema smrtnima žrtvama.

Aprila 2013 pa je francoski biolog, ekstremni potapljač in vrhunski fotograf Laurent Ballesta organiziral obsežno ekspedicijo, da bi fotografiral to ribo v naravnem okolju. Ekspedicija je trajala dva meseca in Ballesta je s svojo ekipo opravil 33 potopov….

Več si lahko preberete v septembrski izdaji revije Val natika, št. 251.