Slovenci na svetovnem prvenstvu v big game panoli Mehika 2009

Slovenci na svetovnem prvenstvu v big game panoli Mehika 2009

Val 145

Ribolov pod jadri

AVTOR Vojko Mitrovič
FOTO arhiv Robert Lipovec

Slovenska reprezentanca v ribolovu na odprtem morju!? Kljub temu, da ob uvrstitvi slovenskih nogometašev na svetovno prvenstvo to zveni že malce »pretirano«, je vest povsem resnična. Podobno, kot je bil resničen nastop ekipe Jamajke v bobu štirisedu na zimskih olimpijskih igrah v Calgaryju. Razlika je le v tem, da se je slovenska reprezentanca na svetovnem prvenstvu v Mehiki letos oktobra odrezala mnogo boljše kot jamajška na snegu pred leti.

Svetovnega prvenstva v ribolovu velikih rib s panolo (ribolov iz čolna med vožnjo), ki je bilo letos organizirano v Mazatlanu, mestu na pacifiški obali Mehike, sta se udeležili tudi dve slovenski ekipi. V močni konkurenci sta se v lov za veliki ribami pognali tudi naši ekipi, in sicer 4TUNA, ki jo je vodil Robert Lipovec, in Big fish Team, ki jo je vodil Marko Založnik. Obe ekipi sta si izkušnje za tako veliko tekmovanje nabirali tako v Jadranu kot tudi v drugih svetovnih morjih, svojo usposobljenost pa pokazali z dobrimi uvrstitvami na predhodnih mednarodnih tekmovanjih v tako imenovanem big game ribolovu.

Prvenstvo je organizirala Mednarodna zveza za športni ribolov na morju (FIPS-M), katere članica je tudi Zveza za športni ribolov na morju Slovenije. Mesto Mazatlan se nahaja na celinskem delu zaliva Baja California, zaliva, precej večjega od Jadranskega morja in ki leži nasproti zelo znane ribiške destinacije Cabo San Lucas.

Ribolov na velike pelagijske roparice, torej na tamkajšnje mečarice, se precej razlikuje od tehnik ribolova na Jadranu, kjer naše ekipe na tekmovanjih lovijo predvsem tunide, gofe in zobatce.

Prav zaradi tega sta obe ekipi prispeli v Mazatlan že več dni pred tekmovanjem, v tem času pridno trenirali ter tako spoznavali teren in druge lokalne značilnosti.

Že prvi dan treninga so se pokazali prvi zapleti, ki jih je povzročila višja sila. Hurikan je namreč potopil šest bark, ki so bile predvidene za tekmovalce. Namesto hitre dvanajstmetrske barke, ki si jo je predhodno rezervirala naša ekipa 4TUNA, so naši ekipi dodelili sicer večjo, a precej počasnejšo barko z bistveno nižjo standardno opremo. Orkan in spremljajoče deževje je prineslo ogromno blata, tako da je bila voda blatna kakšnih deset milj od obale, kamor so ekipe potovale okoli uro in pol. Po morju, kjer so tekmovalci lovili, so plavala cela drevesa in grmi, tako da ni bilo preprosto najti varnega in hkrati primernega mesta za lov na mečarice. Kljub temu je ekipa 4TUNA ulovila tri velike mečarice in preko petnajst velikih lampug (zalitih skuš), ter se s tem ulovom uvrstila na odlično 5. mesto na svetu.

Prvo mesto so osvojili domačini, naši ekipi pa sta z uvrstitvijo na 5. in 7. mesto prehiteli številne izkušene ekipe iz Anglije, Južne Afrike, Nemčije, Senegala, Egipta, Francije, Španije in Švice.

Spodbuden uspeh naših športnih ribičev v Mehiki je vsekakor obetavna in hkrati odlična popotnica za udeležbo na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Egiptu.