Slovenci dosegli Guinnessov rekord z jadrnico Beneteau First 14 – Seascape Edition

Slovenci dosegli Guinnessov rekord z jadrnico Beneteau First 14 – Seascape Edition

Jadralca Uroš Kraševac in Maruša Močnik sta 2. junija presegla mejo 331,5 navtične milje, ki je bila potrebna za osvojitev novega Guinnessovega rekorda v prejadrani razdalji z majhno jadrnico tipa dinghy za dve osebi brez kabine. Tako sta postala nosilca novega Guinnessovega rekorda v najdaljši prejadrani razdalji v dvoje na mali športni jadrnici. Svojo pot od Portoroža do Dubrovnika sta sklenila blizu Mljeta, saj ju je pred Dubrovnikom pričakalo brezvetrje. Zunanja pomoč na jadrnici Beneteau First 14 – Seascape Edition na njunem podvigu, ki je trajal 84 ur in 10 minut, ni bila dovoljena. Tekmovalca prav tako nista smela imeti stika s svetom in se nista smela posluževati vremenske podpore preko satelitov. V nekaj več kot 80 urah sta od Portoroža do Dubrovnika prejadrala 360 navtičnih milj oz. 666 kilometrov. Osemindvajsetletni Kraševac, ki je sicer na Jadralni zvezi Slovenije zaposlen kot trener mladinske reprezentance v razredu laser standard, se ukvarja tudi s t. i. offshore jadranjem oziroma tekmovalnim jadranjem na zelo dolge razdalje. Njegova sestra Maruša Močnik pa je nekdanja tekmovalna jadralka, ki se danes ukvarja z osebnim trenerstvom.

Jadralca je na motornem čolnu spremljala podporna ekipa, ki je obenem beležila in snemala podvig, na njem pa sta bili tudi dve potrebni priči za postavitev rekorda. Javnost je brata in sestro lahko spremljala preko spleta, kjer sta objavljala vsakodnevne izzive. Motivacija je zaradi utrujenosti in težkih razmer nihala, pa tudi morje, veter in sonce niso bili vedno prizanesljivi. V času štiridnevnega podviga neprekinjenega jadranja sta spala samo štiri ure, a še to v kratkih intervalih in težkih pogojih. Prvi dan je bila njuna najvišja hitrost 12 vozlov, kar je odlična hitrost za 14-čeveljsko jadrnico brez kabine. Med potjo jima je nato zaradi vetra izpulilo vpetje stranske pripone, zaradi česar je padel jambor. Po posvetu z izdelovalcem barke sta z improvizirano ojačitvijo postavila novega, ker med popravilom do fizičnega stika s podporno skupino ni prišlo, sta pot proti rekordu lahko nadaljevala. Kmalu se jima je tudi ključ, s katerim sta pritrdila vpetje jambora, zaradi večjih sil zvil, situacijo pa sta hitro uspešno rešila. Njuna pot se je vmes, po posvetovanju z vremenoslovcem, vsaj enkrat tudi spremenila.

Za Uroša Kraševca je bila postavitev Guinnessovega rekorda v jadranju le eden od izzivov na poti do končnega cilja – Mini Transata leta 2024. Tako ga prihodnje leto čakajo kvalifikacije za regato preko Atlantika. V njej bo s 6,5 metra dolgo jadrnico razreda mini 650, ki velja za najmanjšo regatno oceansko jadrnico, poskušal brez zunanje pomoči prečkati Atlantik. Ta preko 4000 navtičnih milj dolgi jadralski izziv je pred tem že uspel dvema Slovencema: Andražu Mihelinu in Kristianu Hajnšku, ki sta danes gonilni sili podjetja Seascape.

Javnost je lahko jadralca spremljala prek spleta (spletne strani www.layline.si in na vseh družbenih omrežjih – FB: @Layline.si, IG:@Layline.si in YouTube kanalu: LayLine), kjer sta objavljala vsakodnevne izzive, ki ste jima jih lahko sproti zastavljali. Tako sta na jadranju pela tudi glasbene želje podpornikov, slednji pa so jima lahko redno pošiljali motivacijske posnetke, s katerimi sta si jadralca krajšala čas in se bodrila.