SLIP plašč – najučinkovitejša zaščita plovila

SLIP plašč – najučinkovitejša zaščita plovila

AVTOR Miran Žnidarec
FOTO Miran Žnidarec

Sem strasten morjeplovec, eden mnogih, ki ve, kako je, ko plovilo gladko drsi po vodi. Hkrati sem eden izmed tistih, ki je imel nekoč problem, kako to doseči.
Pred nekaj leti se mi je porodila ideja o zaščiti plovila na kakšen drugačen, okolju prijaznejši način. Tako smo prvo plovilo odeli v t. i. SLIP ekološki podvodni zaščitni plašč. Od samih začetkov je doživel nekaj manjših izboljšav, sicer pa se še vedno izdeluje v njegovi prvotni obliki.
V teh nekaj letih je SLIP plašč s svojo zaščito oblekel kar nekaj plovil, njihovi lastniki in uporabniki te vrste zaščite pa so nad njim navdušeni.
SLIP plašč pa je kljub temu še vedno velika neznanka v navtičnem svetu.
Kot idejni oče SLIP plašča sem se tako odločil, da ponovno poskusim pojasniti vsem tistim, ki ste na kakršen koli način povezani z navtiko ali pa ste celo ponosni lastniki kakšnega plovila, kako inovacija deluje v praksi in zakaj je to resnično najboljša rešitev za zaščito plovila pred obraščanjem – ter seveda edina, ki resnično deluje. Po letih »prehojene poti« s SLIP plaščem lahko to z gotovostjo potrdim.

SLIP plašč je idealna zaščita, ki varuje podvodni del vašega plovila pred obraščanjem kakršnih koli vodnih organizmov. V začetni fazi je potrebna investicija, ki pa se obrestuje že v letu ali dveh letih, odvisno od velikosti plovila. V drugi fazi je potrebno nekaj dela, ki pa ne preseže niti tretjine časa, ki bi ga porabili pri klasičnem vzdrževanju z antifoulingi.

Po vseh teh letih uporabe SLIP plašča sem prišel do zaključka, da je sistem z občasno uporabo, torej s periodičnim nameščanjem plašča na plovilo približno sedemkrat letno po teden dni, najcenejša in najučinkovitejša rešitev problema. Za to opravilo boste na letni ravni porabili 10-12 ur svojega časa.
Dosedanje izkušnje kažejo tudi na to, da je pri korektni uporabi tovrstne zaščite pred obraščanjem v celotnem času mirovanja plovila (to je približno deset mesecev letno) življenjska doba SLIP plašča najmanj šest let. V primeru, da ga uporabljamo periodično, se bo življenjska doba močno podaljšala.

Zakaj predlagam periodično uporabo SLIP plašča?
S periodičnim nameščanjem je lahko vzdrževano plovilo vedno čisto. Tudi SLIP plašč, ki je tako izpostavljen obraščanju, v tednu ali dveh v morju ostane čist in ga pri pospravljanju ni potrebno čistiti, ampak ga samo zložimo in pospravimo v torbo. …

Več si lahko preberete v novembrski, 204. št. revije Val navtika.