Skilso 33 ht

Skilso 33 ht

Val 165

Odlični Norvežan

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Podjetje Licoma iz Ljubljane se je specializiralo za polizpodrivna plovila, najrajši pa imajo tista iz Skandinavije. Spomnimo se Sage, pa Viksunda (ta je bil sicer čistokrvni gliser), in zdaj Skilso.

Skilso je majhna norveška ladjedelnica, ustanovljena leta 1919, letos pa je tovarna zamenjala lastništvo, saj so jih prevzeli Vikens Boats, ki bodo nadaljevali izdelavo Skilsov v lastnih prostorih.

Skilso ima trenutno samo dva modela, in sicer 33 in 36. 33 je na voljo v treh različicah palube. Sport ima odprt kokpit, arctic s hard top nadgradnjo in FB s poveljniškim mostičkom, na voljo pa so tudi trije pogonski sklopi. Klasični osovinski, Z pogon in Z pogon z osjo, ki je redkost, toda v bistvu zelo praktična, saj ohranja manevrske sposobnosti Z pogona in je hkrati dobro uravnotežena, saj je motor bližje centra barke, kar ni zanemarljivo, saj Volvo Penta D6 330 ni prav peresno lahek.

V splošnem za norveška plovila velja, da zlasti v primerjavi z italijanskimi tekmeci ne dajo toliko na sodoben dizajn. Vse je podrejeno praktičnosti in varnosti. Zato Norvežan tudi po dvajsetih letih ne izgleda tako star kot 20-letni Italijan, da kakovosti izdelave pri enem in drugem sploh ne omenjamo, ker ju težko primerjamo. Tudi skilso 33 ht je zimzelenih oblik, s prostorno kopalno ploščadjo, ki v širino meri 250 cm, nanjo pa so pri Licomi namestili še lahek aluminijski hidravlični mostiček.

Prehod v kokpit je na desni strani, na obeh straneh pa sta majhni stopnički, preko katerih se lahko s kopalne ploščadi povzpnemo neposredno na prehod na stranski premec. Ta je na zadnjem delu nekoliko ožji, ob nadgradnji pa se razširi, na njej pa imamo tudi obilje ročajev in varno ograjo, ki obdaja palubo. Ograja se na premcu zaključi ob račjem kljunu, tako da je ta prehoden in prekrit s tikovino, sidrni okov pa je spodaj, tako da nimamo nikakršne možnosti, da se bomo vanj udarili. Tudi električni vitel je pospravljen pod pokrov sidrnika, na palubi pa sta samo tipki za spuščanje in dviganje sidra. Ob sidrniku je še skladiščni prostor za privezne vrvi, bokobrane pa bomo pospravili v nosilce na krmi.

Skilso 33 ht je zelo primerna barka za preživljanje dopusta na Jadranu. To zlahka trdim zaradi njegove prostornosti, udobja, varnosti in samega koncepta, saj je hkrati zaprt in odprt čoln, pri vsem tem pa je treba upoštevati tudi visoko raven kakovosti. Skilso in večina drugih plovil iz Norveške je primernih za kupce, ki nameravajo imeti svojo barko desetletja, saj so znana po svoji robustnosti in vrhunski izdelavi. Kakovost pa tudi stane. Skilso je na voljo od 179.000 € + DDV naprej.