Škarpena ali bodika

Škarpena ali bodika

Val 138

Ribolov pod jadri

AVTOR Vojko Mitrovič
FOTO Vojko Mitrovič, Robert Lipovec, arhiv

Škarpena je za nekatere izjemno lepa, za druge pa ogabno grda. Zaradi atraktivnega videza je na mnogih slikah podvodnih fotografov. Ti jo velikokrat zlahka ujamejo v objektiv tudi zato, ker jim te nenavadne ribe v svojem naravnem okolju mirno in nepremično pozirajo. Ribiči pa na žalost ali na srečo nimajo takšnih izkušenj. Škarpene je namreč na trnek precej težko ujeti.

Škarpene po sami obliki telesa ne izstopajo od večine rib, se pa zato od njih zelo razlikujejo po nenavadnih plavutih, množici bodic, pisanih barvah in po izredno veliki glavi. Glavo, recimo raje »glavetino«, krasijo izbuljene oči in velik gobec z debelimi ustnicami. Njene plavuti so velike, že pajčolanaste in izredno bodičaste.

Škarpena je riba več barv, med katerimi izrazito prevladuje živo rdeča, nato rjava, pa oranžna in tudi rumena ter bela. Ob tem je na gosto posuta še z raznobarvnimi pegami. To pa še ni vse. Škarpene je pravzaprav težko natančno opisati, saj so mojstrice mimikrije, ki odlično povzamejo barve svojega trenutnega okolja. Ha, morebiti so zaradi teh lastnosti še najbolj podobne nekaterim našim politikom, mar ne?

Škarpene v Jadranu zrastejo največ do 50 cm in tehtajo do 5 kilogramov. Resnici na ljubo povedano, je takšne primerke težko videti, kaj šele ujeti, saj statistični podatki govorijo, da v Jadranu ulovljene škarpene tehtajo le okoli pol kilograma.

Življenjska doba škarpen ni povsem jasno raziskana, znano pa je, da je te vrste rib vse manj in da se razmnožujejo počasi. Na nekaterih področjih so bojda celo že izginile. Razlog, da jih ni več veliko, je zagotovo tudi ta, da se zaradi svojih plavuti in bodic neizbežno zapletejo v ribiške mreže profesionalnih ribičev, iz katerih nato ne najdejo več izhoda. Ob tem velja povedati še dejstvo, da ribiči škarpene le stežka vračajo v morje, saj je meso škarpen, ne glede na njihovo velikost, na trgu precej cenjeno.