Sirius 35 ds in Sirius 310 ds

Sirius 35 ds in Sirius 310 ds

Val 151
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Ne spomnim se več natančno, kdaj je to bilo, ko sem med obiskom sejma Boot v Dusseldorfu obsedel v jadrnici, meni s takrat še popolnoma neznanim imenom Sirius. Šlo je za dvojčici, dolgi 32 in 38 čevljev, z dodatnima oznakama DS (deck salon). Obsedel sem v notranjosti in dobesedno zasanjano opazoval vsak del in celoto toliko časa, da je že samega direktorja zanimalo, kaj počnem toliko časa v podpalubju. Ne zgodi se velikokrat v življenju ljubezen na prvi pogled, tokrat se je. Preprosto sta me koncept in izdelava jadrnice tako prevzela, da je fotografija 38-ice na vidnem mestu v mojem delovnem kotičku in marsikdo me vpraša, ali je to moja jahta. Ko bi le lahko bila …!

Posledica je bila, da od takrat podrobnejše spremljam razvoj izdelave jadrnic Sirius in že ob mojem obisku v majhnem severnem nemškem mestu Plon in preizkusu 38-ice (Val št. 114) sem izvedel za dolgoročne načrte mladega podjetja, tako po stažu kakor tudi številu zaposlenih. Seveda je ta koncept zastavljen v popolnoma določeni konceptualni usmeritvi, to je izdelava izključno jadrnic z lastniškim pridihom oziroma izključno izdelava za znanega kupca in prilagajanje njegovim zahtevam v mejah zmožnosti. To v praksi ne pomeni samo možnosti izbire barve gelocoata lupine, ampak tudi drugih možnosti popolnoma individualne notranje ureditve v okviru koncepta plovila, saj prihodnji lastnik lahko ves čas sodeluje pri nastajanju in aktivno prispeva k uresničevanju idej oziroma želja.

Prva in zelo hitra vidna značilnost jadrnic Sirius je specifično oblikovana in izdelana kabina tako imenovane deck salon izvedbe, ki vsem daje veliko prepoznavnost že na daleč naokoli. In da takoj poudarim razliko: deck salon ni samo na papirju ali reklamna poteza, ampak je pravi deck salon, ko potnikom v sedečem ali stoječem položaju omogoča resničen pogled v celotnem vidnem polju na vse strani, poleg tega pa je pri vseh izvedbah omogočena tudi rešitev rezervnega notranjega krmilnega mesta, kar je pri večini drugih samo na papirju.

Pa pustimo hvalo, saj bo še kdo dejal, da delam nelojalni marketing. Namen tokratnega prispevka je bralce seznaniti z dvema novostma. Ena je že zagledala luč sveta in že žanje velike prodajne uspehe, druga pa je zapustila risalne deske in kmalu pričakujemo splovitev prvega primerka. Gre za jadrnici z oznakama 35 DS in 310 DS.

Odločitev, da ju predstavim, pa ima še dodane korenine v eni novosti. S ponosom lahko zapišem, da je del ustvarjanja novih jadrnic Sirius tudi v naši deželi, in sicer gre za to, da je podjetje JIB Design z Gorij pri Bledu za obe izdelalo tridimenzionalno načrtovanje in vsa orodja (kalupe) za serijsko izdelavo jadrnice. Kaj in kako to počnejo, pa bomo nekoč v Valu tudi opisali.