Sirius 32 DS

Sirius 32 DS

Val 137

Briljantno zasnovana barčica

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Matija Gorjan, Matija Klemenc

Že pred leti sem po naključju zasledil nekaj sličic, ki so pričale o izjemnem izkoristku prostora v komaj 9,60 metra dolgi jadrnici sirius 32 DS, našemu sodelavcu Božu pa je v oči padla njena večja sestra sirius 38 DS in je o njej tudi pripravil zapis (Val 114/november 2006). Več sem si poiskal na spletnih straneh izdelovalca, po katerih sem pogosto brskal, saj je v jadrnicah tega nemškega izdelovalca mogoče najti neusahljiv vir dobrih zamisli. Zato sem se ob prvem srečanju z njo na sejmu v Dusseldorfu kar nekaj časa vrtel okoli nje. Ni mi ušlo, da je imela slovensko oznako na jadru, kar je bil povod, da nas je kmalu poklical njen novi in srečni lastnik ter nam nekaj dni za tem že omogočil podrobnejši ogled na morju. Ob tem smo se spoznali tudi z gospodom Torstenom Schmidtom, lastnikom in direktorjem tovarne Sirius Werft.

Ta model ponudijo kar v štirinajstih različicah, vse pa lahko prikrojijo še željam kupcev, tudi tako nenavadnim, kot so ustregli nekemu Skandinavcu, ki si je namesto druge kabine zaželel savno. Če k temu dodamo še tri različno visoke jambore in pet različic kobilic (poleg standardne, 1,65 m, še 1,30 m in 1,10 m, dvojne in uvlečne kobilice), spoznamo, da iz tega lahko potegnemo skorajda neomejeno število različic. Takšne možnosti pač dopuščajo majhne izdelave, pa tudi zelo razumevajoč izdelovalec. V osnovi ponudijo dvokabinsko različico za 4 do 6 oseb (dve dodatni ležišči dobimo, če spustimo mizico v salonu). Tisti, ki raje plujejo v paru, pa raje posežejo po različici za dva (for 2), v kateri je večja in udobnejša premčna kabina, večji toaletni prostor, tudi z ločeno kabino s prho. Prostor pod salonom pa lahko opremijo po želji, kot delavnico, malo pisarno, veliko skladišče ali celo nordijsko savno. Mala tovarna s 40-letno tradicijo danes letno izdela okoli 15 jadrnic (sirius 32 in 38).

Sirius 32 DS ni poceni jadrnica. V osnovi bomo zanjo odšteli (brez dajatev) okoli 123.000 €, z dodatno opremo, kot je bila opremljena testna jadrnica in vsemi dajatvami, pa nas bo stala preko 200.000 €. Glede na zelo bogato osnovno opremo, v katero sodi ročni sidrni vitel, 15-kilogramsko sidro (bruce) s sidrno verigo ter vrvjo, bogato, s tikovino obloženi krov, samonastavljiv (self-tacking) flok, podvodje, zaščiteno z epoksi-primerjem in antivegetativnimi nanosi, dodatno (notranje) krmiljenje, 6 priveznih bitev, privezne vrvi, bogato opremljeno podpalubje in kuhinja, hladilnik, rezervoar za odpadne vode in tako naprej, gre le malo dodajati. Navigacijsko elektroniko, pomožni čolnič z motorjem, morda še kakšno jadro (genaker ali špinaker) in že lahko zaplujemo. Ob tem gre za izjemno čvrsto in natančno izdelavo, primerljivo z najžlahtnejšimi skandinavskimi ladjedelniškimi mojstrovinami, izjemno funkcionalno in izvirno zasnovo, skratka, za jadrnico, ki je ne bomo hoteli več zamenjati. Razen, če bodo potrebe in želje po večji. Takšne pa ne bomo našli drugje, kot le večji model istega izdelovalca, sirius 38 DS, ki je zasnovana z enako filozofijo. Pa naj vam ob tej priložnosti prišepnemo na uho, da bo kmalu splovljena tudi nova sirius 35 DS. Naj omenim še, da izdelovalec prav zaradi večje fleksibilnosti pri ponudbi in prilagajanju željam kupcev dela in prodaja svoje izdelke brez posrednikov. Zato se morate za informacije obrniti kar na izdelovalca samega.