Sidranje in nova “ultra” sidra

Sidranje in nova “ultra” sidra

Val 159
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Že dlje časa nismo v naši reviji napisali kaj več o sidranju in sidrih. Mogoče preprosto zato, ker smo se pred leti dokaj intenzivno poglobili v to „znanost“ in pa tudi iz razloga, da v zadnjih letih, po uveljavitvi nekaj boljših sider, ni bilo večjega premika na tem področju.

Sedaj pa je čas, da znanje malo obnovimo in bralce seznanimo tudi z nekaj novostmi, od katerih je ena zelo dobra in se ji napoveduje dobra uporabna prihodnost. Razlog za obnovitev znanja pa je tudi v tem, da še vedno veliko lastnikov plovil dokaj neuko in tudi brezbrižno pristopa k nakupu sider. Prodajalci pa seveda zasledujejo predvsem poslovni interes bolj na kratki rok in vzamejo v prodajo vse, kar se poceni dobi na vzhodnem trgu. Še najbolj pa me preseneča, kako nekateri stari morski volkovi nekritično hvalijo svoja zastarela sidra, pa čeprav so zaradi njih že imeli težave in se ne dajo prepričati, da jim bo majhna investicija povrnila miren sen na sidrnem vezu tudi v manj prijetnih vremenskih pogojih.

Zato pa malo osvežitve osnovnega teoretičnega znanja.

Sile med sidranjem

Na sidra delujejo različne sile, na katere se različna sidra različno odzivajo. Da bomo vedeli, kdaj in kako se določeno sidro odziva, moramo poznati sile, ki nanj delujejo, in lastnosti sider.

Sile v glavnem lahko strnimo v tri komponente:

  • Sila zatezanja v smeri osi sidra
  • Silo predstavlja (proizvaja) plovilo, na katerega vpliva tudi delovanje vetra, valov, tokov, in je usmerjena v idealni liniji osi sidra.

  • Stranska sila zatezanja, ki deluje levo in desno od osi sidra
  • Je najbolj pogosto dejavna sila, saj plovilo nikoli ne miruje, skoraj nikoli pa tudi ni obrnjeno natančno proti vetru, kjer nudi najmanjši odpor. Največkrat je prav nasprotno obrnjeno z bokom proti vetru. Gibanje plovila povzroča, da se sila prenaša na sidro izmenično z leve ali desne strani osi sidranja, kar pomeni, da na sidro delujejo močnejše bočne sile in vlečejo sidro proč od idealne smeri držanja. Ta sila povzroča največje težave najbolj poznanim sidrom tipa Danforth, zaradi česar so ta tudi ocenjena kot najmanj stabilna in varna v tem pogledu.

  • Sila dvigovanja navzgor
  • Druga nevarna komponenta je sila, ki jo povzroča plovilo z nihanjem navzdol-navzgor, kar se dogaja na valovitem morju. Moč te sile je izjemna, saj je sestavljena iz dveh komponent, statične (sila teže plovila) in dinamične (hitrost gibanja valov). Do popuščanja oziroma izkopavanja sidra pride največkrat takrat, ko prej omenjeni sili že dodobra načneta silo držanja sidra, nato pa se ob že razrahljanem sidru pojavi še navpična sila, ki sidro izkoplje.

    Vse te sile mora sidro zdržati, če želimo, da barka ne pristane na suhem ali dnu morja. Da pa jih bomo premagali, je potrebno izbrati ustrezno sidro, verigo/vrv in znati pravilno sidrati.