Šibeniški arhipelag

Šibeniški arhipelag

Val 201
AVTOR Vojko Mitrovič
FOTO Vojko Mitrovič

Šibeniški arhipelag je pestro otočje z mnogimi otoki. Raznolikost se odraža predvsem med čarom pustih nenaseljenih otokov in živahnim dalmatinskim utripom v vasicah na obljudenih otokih.

Arhipelag premore kar 249 otokov, otočkov in čeri. Na stalno naseljenih otokih danes živi okoli 6600 otočanov. Ti otoki so Kornat, Murter, Zlarin, Žirje, Prvić, Kaprije, Obonjan, Kakan in Krapanj.

V Šibeniškem arhipelagu je mogoče sestaviti mnogo zanimivih rut, še najbolje pa je posamezno ruto dokončno določiti kar med plovbo in jo prilagoditi trenutnim vremenskim razmeram. Tokrat smo izbrali otoško ruto: Murter-Kornati (dvojna nočitev)-Žirje-Kaprije- Zlarin-Prvić-Murter.

Če bi se med plovbo kljub velikemu naboru otokov radi dotaknili tudi kontinenta, se lahko odpravite še v simpatični Primošten (marina Kremik), mirno Rogoznico (marina Frapa), slikoviti Šibenik (Nautical Center Prgin in marina Solaris), živahne Vodice (marina ACI) in sladkovodni Skradin (marina Aci).

Marine v šibeniškem akvatoriju so dobro in lepo razporejene, tako da se lahko v primeru slabega vremena ali nuje hitro zatečemo v njih. …

Več si lahko preberete v 201. št. revije Val navtika.