Shimuni Extreme Speed One Hour Slalom

Shimuni Extreme Speed One Hour Slalom

Val 153

Tine Slabe poroča

AVTOR Tine Slabe
FOTO arhiv TS

Daljši tekmovalni premor svetovnega pokala sem izkoristil za dober trening na nekaj manjših tekmovanjih in izrabil sem prav vsak veter na slovenski obali. Poleg treninga pa sem med premorom praznoval svoj okrogel rojstni dan in se preselil v Izolo.

V zadnjem obdobju sem na priporočilo nekaj tujih trenerjev veliko treningov, kljub brezvetrju, izpeljal na morju. Odličen trening za ravnotežje, krepitev celotnega telesa in zelo dober trening vzdržljivosti ponuja za naše kraje povsem nov šport, ki sem ga v slovenščino sam prevedel kot deskanje z veslom. V tujini ga poznajo pod okrajšavo SUP – stand up paddle. Na obalah oceanov že dobro razširjen rekreativni šport se izvaja na veliki srf deski, na kateri športnik stoji, v rokah pa drži veslo in se poganja. Izvaja se ga lahko prav na vsaki vodni površini: jezeru, reki, morju …

Napoved za letošnjo že tradicionalno vsesrfarsko prireditev Piranjo je bila zalo klavrna. Ker pa lahko vsak tekmovalec izbere kakeršno koli desko in jadro za tekmovanje, sem tokrat presodil, da bom poskušal konkurenco premagati z zamenjavo jadra za veslo. Nisem vedel, ali je to mogoče, a ker je bilo vetra zares malo, se mi je zdel odličen izziv. Že na štartu sem začel veslati v hitrem tempu in po dvajsetih minutah sem do prve boje prišel kot drugi. Pred menoj je bil le stari prekaljeni taktik šibkih vetrov Dušan Puh. A ker sem športnik, ki je vedno želen zmage, sem se odločil, da bom poskušal tempo obdržati do konca. Okoli druge boje sem, sicer zelo utrujen, obrnil kot prvi. Do cilja me je Dušan lovil, a vseeno sem ciljno črto po skoraj uri veslanja prečkal prvi, toda le za nekaj deset metrov. Pozneje se je žirija odločila, da mi dodeli nagrado za posebno kategorijo in zmago Piranje 2010 pripiše Puhu, kar se mi je zdelo zalo korektno. Piranjo sem tako vzel kot zelo dober trening.