Severna Jadranska ruta – Preko Kvarnerja in nazaj

Severna Jadranska ruta – Preko Kvarnerja in nazaj

Val 198
AVTOR Vojko Mitrovič
FOTO Vojko Mitrovič

Kot izhodišče za ruto preko Kvarnerja smo tokrat izbrali Pulj, od koder se na pot lahko odpravimo iz marine v mestu, iz marine na Verudeli ali iz Pomerja. Posamezne etape je mogoče podnevi prepluti v 3 do 7 urah, odvisno pač od vremenskih pogojev. Za tedensko križarjenje smo izbrali kar se da različne in pestre dnevne cilje. Tako vas bo ruta popeljala v samotne zalive, prijetne vasice in živahna mesta.
Celotna ruta je dokaj varna, a le ob upoštevanju pomorskih pravil, vremenskih napovedi in nasvetov izkušenejših pomorcev, ki jih boste srečevali. Saj poznate staro pravilo na morju, da kanček nenehne previdnosti tudi ob idealnem vremenu prav nič ne škodi. Neizkušenim navtikom predlagam, naj bodo še posebej previdni ob prečkanju Kvarnerskega zaliva, torej na plovbi prvega in zadnjega dne. Plovba preko Kvarnerja iz smeri Pulj in nazaj zna namreč biti v času burje in močnega juga dokaj naporna. Oba vetrova prav na tem delu poti znata ustvarjati velike valove, ob tem pa nas lahko spravijo v zadrego še precej močni in različni morski tokovi. Začetnikom v takšnih razmerah odsvetujem prečkanje. Zagotovo je bolje, da se vrnejo na izhodišče in počakajo, da se neugodne okoliščine umirijo. Ni namreč malo primerov, ko je nenadna nevihta tudi izkušene navtike divje odnesla proti Italiji.
Plujmo varno in če se le da tudi čez dan. Jadrajmo v zadovoljstvo posadke. Le tako nas bodo na koncu posameznih etap in tudi celotnega križarjenja pričakali prijateljski nasmehi, družabne večerje in veselje še dolgo v noč.

SOBOTA: Pulj-Unije
Unije so otok s številnimi zalivi, z zalivčki in s prodnatimi plažami. So odlična jadralska postojanka na poti preko Kvarnerja in hkrati otok, kjer lahko najdemo mir v neokrnjeni naravi ali pa se družimo z domačini v prijazni in tipični ribiški vasici.
Unije so drugi največji otok lošinjskega otočja, ki je po svoji silhueti že od daleč prepoznaven, saj je del otoka izrazito hribovit, del pa izrazito ravninski. Hribovit del je z najvišjim vrhom otoka Kalk (138 m) poraščen z bujnim mediteranskim grmičevjem. Okoli otoka je kar 36,6 km razčlenjene in lepe obale, na kateri so umeščeni lepi zalivi.
Po vasi, pa tudi po njeni okolici, se je užitek sprehoditi, saj je tik ob njej tudi kar 800 m dolga prodnata plaža.
Na otoku živi nekaj več kot 70 stalnih prebivalcev, ki se ukvarjajo z ribištvom, s poljedelstvom, vse bolj pa tudi s turizmom. Staroselci govorijo precej nenavadno hrvaščino. Predvsem starejši otočani se sporazumevajo v svojstvenem otoškem dialektu, ki ga obiskovalci, ki sicer govorijo knjižno hrvaščino, le s težavo razumejo. V naselju so tri ali štiri gostilne in trgovina.
Ko plujemo ob Unijah moramo še posebej ponoči biti pozorni na nekoliko manjših otokov, grebenov in plitvin. …

Več si lahko preberete v 198. št. revije Val navtika.