Sentinel

Sentinel

Val 193

Brezskrbno na kalamare ali zimski oddih

AVTOR Uredništvo Val
FOTO arhiv X lab

Starši želimo vedeti, kaj se dogaja z našimi otroki – kje so, kaj počnejo, s kom se družijo, pa seveda še marsikaj drugega. Podobno je s plovilom, pa naj bo varno privezano v marini, zasidrano v zalivu ali na suhem privezu na kopnem. Predvsem želimo biti prepričani, da je še vedno v stanju, v kakršnem smo ga nazadnje pustili. Rešitev se imenuje Sentinel in omogoča učinkovit nadzor vašega plovila na preprost način.

Celovit sistem je sestavljen iz centralne enote in skupine senzorjev, ki jih preprosto vgradimo v plovilo. Ta lastnika preko mobilne aplikacije na pametnem telefonu obvesti takoj, ko senzorji zaznajo spremembo. Govorimo o spremembi napetosti baterije, lokacije, temperature ali vlage. Sistem nas obvesti tudi v primeru, ko se nekdo sprehaja po plovilu ali odpre vrata v kabino, pa tudi v primeru, ko voda vdre v plovilo.

Lastnik ali uporabnik plovila potrebuje pametni telefon z iOS ali Android operacijskim sistemom, na katerega preprosto prenese in namesti mobilno aplikacijo Sentinel. Ta omogoča nenehni nadzor nad plovilom, potrebna je le povezava na splet. V aplikaciji poleg trenutnega položaja plovila preprosto aktiviramo tudi sidrni alarm. V primeru, da se plovilo premakne iz naše strani določenega območja, nas aplikacija o tem obvesti z alarmom. Na počitnicah lahko torej brezskrbno zapustimo plovilo in na obali obiščemo restavracijo s slastnimi kalamari. Sistem avtomatično beleži tudi pot, ki smo jo prepluli. To informacijo lahko kadar koli delimo s prijatelji in izmenjujemo izkušnje, ki smo jih doživeli na poti.

Konec poletja za večino pomeni tudi zaključek aktivne navtične sezone. Najpogostejša težava, ki se pojavi v času mirovanja plovila, je padec napetosti akumulatorja. V primeru, da ne reagiramo pravočasno, ta sčasoma postane neuporaben, zato je potrebna menjava. Sentinel nas preko aplikacije obvesti vedno, ko se napetost baterije spusti pod nivo (na primer 12 V), oziroma tistega, ki smo ga določili sami. Na ta način se lahko izognemo nepotrebnim stroškom.

V času mirovanja je plovilo zaradi redkih obiskov bolj privlačno za nepridiprave. V primeru, da kdor koli vstopi v kabino ali odpre loputo prostora, kjer imamo shranjeno navtično opremo, nas aplikacija o tem obvesti. Obveščeni smo tudi o hitri spremembi temperature ali vlage. Če smo v bližini in hitro reagiramo, lahko preprečimo ogenj na plovilu, ki bi ga sicer opazili šele, ko bi bilo že prepozno. Alarm v kalužnem sistemu je še ena od možnosti, ki jih ponuja Sentinel – aktivira se v primeru, če v plovilo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov vdre voda. Ob pravočasnem ukrepanju se tudi v takšnem primeru izognemo veliki škodi na plovilu oziroma opremi.

Rešitev, ki se lahko pohvali s kakovostno izdelavo in zanesljivostjo, je na trg prišla na začetku avgusta in je dobro preizkušena. Z nakupom prejmemo tudi navodila za montažo centralne naprave in senzorjev, kar omogoča preprosto vgradnjo. V primeru, ko je ta vseeno prezahtevna za kupca, pa vam svetujemo, da se obrnete na pooblaščenega prodajalca, ki ga najdete na spletni strani www.sentinel.hr.

Sodobna rešitev je primerna za vse vrste plovil in omogoča celovit nadzor vašega plovila na daljavo. Izognite se morebitni škodi in nepotrebnim stroškom; brezskrbno lahko preživite že letošnjo zimo.