Selene randezvous 2014

Selene randezvous 2014

Val 191

Drugi Selene Yacht rendezvous

AVTOR Julijan Višnjevec

Srečanje lastnikov jaht Selene se je tudi letos odvijalo konec meseca junija v marini Punat na Krku. Po uspešno izpeljanem lanskoletnem dogodku v organizaciji Selene Adriatic in marine Punat, na katerega so bili povabljeni tudi novinarji in številni iz navtične industrije, je tudi letos to enkratno srečanje v tem koncu sveta minilo v izredno sproščenem in prijetnem vzdušju. Dogodka so se tokrat poleg lastnikov iz Evrope udeležili še tisti iz ZDA – ti so nam postregli z zanimivimi zgodbami o potovanjih po zahodni ameriški obali, vse do Aljaske.

  

Poleg lastnikov in njihovih osebnih zgodb ter preživljanja prostega časa na njihovih plovilih, imajo seveda glavno vlogo prav jahte Selene. Lastniki so pripravljeni do podrobnosti razkriti podatke o tem, kako preživljajo dneve, mesece, včasih celo leta na svojih plovilih in kako jim le-ta služijo.

Naj uvodoma povemo, da plovila Selene sodijo v skupino »trawlerjev«, izpodrivnih jaht, ki postavljajo pred vse drugo izjemne plovne lastnosti in udobnost bivanja na jahti. Tukaj je udobnost pojem z veliko začetnico, kajti na njih lastniki preživljajo tako rekoč cela življenjska obdobja ali bolje rečeno na njih dobesedno živijo. Temu so prilagojene bivalne razmere na plovilih, od rezervoarjev goriva in vode, preko pogonskega agregata, električne napeljave vse do bele tehnike in gospodinjskih pripomočkov. Vse je narejeno z namenom za pogosto uporabo in dolgo življenjsko dobo ter zahtevne pogoje, ki vladajo na morju.

Paleta Selene

Selenov trawler se začne pri 42 čevljih pa vse tja do 66 čevljev, kjer se nato linija spremeni v explorer in nadaljuje s selene 78 vse do le na papirju izrisane selene 128. Trawlerji so priljubljeni med ljubitelji dolgih plovb, kar imajo zapisano v imenu in genih. Tip plovila ali boljše rečeno trupa izhaja iz delovnih plovil, ribiških ladij in plovil, narejenih za premagovanje težkih razmer na morju. A je njihova sodobna zasnova vse prej kot delovno plovilo, kajti Selene so luksuzne jahte z udobnimi prostori za bivanje, narejenimi po lastnikovih željah in potrebah. Največkrat pa gostijo le par ali morda dva, nekateri imajo še posadko, kako pomočnico, krmilo pa le stežka prepustijo profesionalnim skiperjem. Svoje plovilo tako največkrat upravljajo lastniki sami, za pomoč pri manevrih priveza pa so že dobro »utečene« soproge, ki imajo največkrat naziv »admiral«. A to je že druga zgodba. …

Posebna ponudba

Do konca meseca decembra 2014 bodo zaključena dela na treh novih pomolih v severnem delu marine, v tako imenovani coni C. Marina Punat nudi 25 % popusta vsem, ki sklenejo letno pogodbo za obdobje od 1. 4. 2015 do 31. 3. 2016, in sicer pred 1. 9. 2014! Obenem zagotavljajo, da vrnejo pogodbeni znesek, če koristnik storitev v prvih 30 dneh veljavnosti pogodbe ni zadovoljen s storitvami, ki jih nudi marina Punat. Ponudba je omejena in skladno s pogoji Marine Punat.

www.marina-punat.hr

Več si lahko preberete v 191. št. revija Val navtika.