Selene 66

Selene 66

Val 145

Nov priljubljeni trawler

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Tik pod vrhom med ladjami poveljnika Howarda Chena je selene 66, ki je s svojo podobo in velikostjo pravi viceadmiral vseh selenov. Preizkusili smo ga v vodah severnega Jadrana v zanj popolnoma neprimernih pogojih – mirno morje brez vetra in valov.

Trawlerji so zelo priljubljeni, saj mnogi navtiki po dolgih letih plovbe spoznajo, da ni vse v hitrosti in bahanju. Že res, da so »grand banksi« ali pa »flemingi« tudi del te zgodbe, a običajno ti lastniki bistveno manj poudarjajo ceno ali velikost plovila. Zato ne preseneča, da je danes na trgu možno kupiti vsaj ducat trawlerjev z evropskim ali ameriškim pedigrejem, ki po pravilu nastajajo na Daljnem vzhodu. Med vodilnimi in zelo priljubljenimi v domovini trawlerjev (ZDA) so seleni. V Valu smo preizkusili že dva, najbolj priljubljenega selena 53 (prodali so jih že 120) in nekaj večjega selena 59. Pred kratkim se nam je ponudila priložnost pluti z drugim po vrsti na lestvici vseh selenov – selene 66, pa še to v nam znanih vodah med otokom Krkom in Rabom.

Devet različic razporeda prostorov

Ladjedelnica Selene ponuja kar devet različnih možnosti notranje razporeditve prostorov. Pa še to verjetno ni vse, saj dopuščajo še kakšno manjšo spremembo. Če začnem s prostori na glavni palubi, ponuja selene 66 tri različice. Med seboj se razlikujejo po tem, kje je postavljena kuhinja, jedilna miza in kje je postavljena klop za opazovanje plovbe.

Preizkusni selene 66 se je imenoval Charlotte in je imel številko izdelave 6602, kar pomeni, da je bil šele drugi po vrsti zgrajeni selene 66 in še to prvi prodani v Evropi. Ker imam s seleni že veliko izkušenj v zelo slabem in lepem morju, sem se tokrat osredotočil na razgovor z lastnikom o njegovi filozofiji plovbe, kaj mu je všeč, kaj ne, kako jemlje plovbo in kje sploh pluje. Simpatični Francoz belgijskega porekla Marc Withofs s ponosom pove, da je ime ladje po njegovi hčerki Charlotte in takoj pristavi, da je bil nakup selena 66 ljubezen na prvi pogled. Selena je prvič videl leta 2004 v Cannesu, ko se je pripravljal, da obišče navtični sejem in ga je opazil kar z obale. Takoj mu je bila všeč njegova »mišičasta« zunanjost, kot pravi, naprej nagnjena okna in odlična zaključna obdelava notranjosti. To je bil tedaj selene 62, toda odločitev o nakupu je padla že tedaj in takoj. Pred tem je imel angleško hitro motorno jahto odprtega tipa dolžine 66 čevljev (20,1 m), s katero je bil sicer zadovoljen, a želel si je nekaj drugačnega, da lahko pluje daleč in po vsakem morju.

Selene 66 je pravi viceadmiral Selenove flote. S svojo zunanjostjo, vrhunsko ekonomijo in odličnim obnašanjem na valovitem morju je vsekakor pravi za ljubitelje dolgih in avanturističnih križarjenj po vseh oceanih sveta. Le zbrati boste morali tam nekaj nad 2.100.000 ameriških zelencev.