Selene 60

Selene 60

Val 157

Ponovno odličen

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

To je že četrti selene na Valovem testu in tudi ta se je odlično izkazal, sploh, ker smo ga preizkusili v senjski burji z valovi in močnim vetrom. Selene 60 je idealna priložnost za ljubitelje dolgih oceanskih plovb v vsakem vremenu.

Trawlerji so vedno bolj priljubljeni. Na trgu so se poleg legendarnih imen, kot sta Grand banks in Fleming, pojavili mnogi in tudi mnogi odlično uspevajo. Med njimi je tudi ladjedelnica Jet Tern Marine Howarda Chena. Dobro se spomnim prvega selena pred štirimi leti v francoskem Cannesu in rahlo zaskrbljenega obraza njihovega evropskega zastopnika. Danes so lahko zadovoljni, saj se je prodaja teh trawlerjev potrojila in vedno več kupcev želi »počasna« plovila, ki plujejo v vsakem vremenu in zelo daleč. Selene 60 sodi v zgornjo tretjino prodajne palete te ladjedelnice. Današnja paleta selenov je v primerjavi s tisto izpred štirih let kar zrasla, skoraj vse modele so modernizirali in tako lahko kupci izbirajo med 15 modeli, od najmanjšega selene 38 do največjega z dolžino 128 čevljev ali 39 metrov.

Preizkusni model je bil deviško novi selene 60, ki pa je v bistvu izpopolnjena izpeljanka priljubljenega modela 59. Največja razlika je podvodni del krme, ki je sedaj mnogo bolj zaobljena v vse smeri in nudi večjo dolžino vodne črte in precej dodatnega prostora. V kombinaciji s premčnim bulbom pa je sposobnost plovbe tega selena po velikih valovih sploh boljša. Premčni bulb zmanjša odpor ladje za nekaj odstotkov in posledično za toliko se tudi poveča hitrost plovbe. Na primer pri hitrosti 7,8 vozlov ali 14,4 km na uro potrebuje selene 60 pičlih 100 KM ali 74 kW, motorji se vrtijo pri 1.200 vrtljajih in pri tem potiskajo kar 57 ton teže. Trup je očitno zelo učinkovit.

Klasična zunanjost trawlerja

V suhoparnem tehničnem jeziku je selene 60 izpodrivna motorna jahta z dvema dizelskima motorjema in s tremi kabinami, z največjo hitrostjo 11,5 vozla ali 21,2 km na uro, sposobnostjo plovbe v vsakem vremenu in z dosegom čez 2.000 navtičnih milj ali 3.704 km. Vsi to pri selenu 60 drži kot pribito in tudi drži, da že od zunaj daje vtis trdne in resne ladje. Najprej z naprej nagnjenimi okni v krmarnici. Vse komercialne ladje imajo takšna okna, ki se izkažejo, ko je slabo vreme, manj vode pada na njih, ko je v krmarnici relativno nižja temperatura in ko ni sončnega odbleska. Potem so tu široki bočni prehodi, pa portugalski mostiček na premcu, ki odlično odriva vodo, in relativno višji premec z ostro obliko reber. Vse to pripomore k trdnemu videzu in videzu, ki vzbuja zaupanje.

Udobno plovbo tudi po ekstremno slabem morju, pa še po vrhu zelo daleč, zmore selene 60, le zbrati boste morali zanj nekaj več kot 1.700.000 €, kolikor je stal preizkusni selene, ter si vzeli čas in uživali na njem.