Sejem vseh sejmov od 10. do 15. septembra v Celju

Sejem vseh sejmov od 10. do 15. septembra v Celju

 

MOS v letu 2019 strumno koraka naprej in letos prinaša še bogatejšo ponudbo. Največji sejem v regiji, ki se bo odvijal od 10. do 15. septembra v Celju, ostaja zvest segmentaciji na pet ključnih področij: MOS Dom, MOS Turizem, MOS Tehnika, MOS B2B in MOS Plus. Širok spekter različnih področij je največja prednost obiska sejma, saj omogoča hitro in enostavno informiranje o vsem, kar potrebujete.

Celjsko sejmišče septembra na svoje razstavne prostore privabi okoli 1.500 razstavljavcev ter skupno več kot 100.000 obiskovalcev. Je pa MOS tudi stičišče znanosti, različnih obrti, tehnologije, gospodarstva, inovacij in na drugi strani vsakdanjih praktičnih izdelkov.

Država partnerica

Ideja partnerskega povezovanja med državama je v izboljšanju gospodarskih odnosov med državama ter je zgodba, ki rezultira v konkretnih rešitvah in pozitivnih izkupičkih. Letošnja država partnerica je Črna gora, ki je na sejmu MOS pripravila obilo pestrega dogajanja. Sredo, 11. septembra, bodo posvetili turizmu Črne gore, četrtek bo namenjen poslovnim srečanjem in prezentaciji »Črna gora – vaš partner«, petek bo namenjen investicijskim projektom, sobota pa kmetijsko in podjetniško obarvana. Vse to bodo pospremili z atraktivnim dogajanjem, predstavljanjem njihovih običajev, kulture, hrane in pijače. Kako pestro bo pod okriljem Črne gore, kaže tudi število razstavljavcev iz države partnerice, ki se je zavihtelo preko 40.

»Upamo, da bo naš nastop na MOS-u in sodelovanje s Celjskim sejmom izboljšalo in okrepilo že tako dobre in kvalitetne odnose med Črno goro in Slovenijo, ne samo na področju ekonomije, ampak tudi politike in diplomacije,« je na današnji novinarski konferenci povedal njegova ekselenca dr. Vujica Lazović, veleposlanik Črne gore v Sloveniji.

V ospredju kamping in karavaning

Svoboda, neodvisnost, spontanost in duh avanture so tiste lastnosti, ki so poskrbele, da je priljubljenost kampinga in karavaninga v zadnjih letih močno narastla. Za tovrsten način potovanja se odločajo starejši, ki se podajajo na odkrivanje mirnejših kotičkov, prav tako pa tudi mlajši, ki hrepenijo po svežih izkustvih. Kaj je tisto pravo za vas, boste lahko spoznali od 10. do 15. septembra na MOS-u, ki bo postregel s široko ponudbo avtodomov, počitniških prikolic, šotorskih prikolic, šotorske opreme (tende, baldahini, ponjave, cerade, kamp pohištvo, kamp kuhinje …), snemljivih bivalnikov in nadgradenj, mobilnih hišk, sup-ov, koles … MOS Turizem je namreč edini in največji sejem s področja kampinga in karavaninga ter turizma v Sloveniji.

»Vsi, ki jih ta segment zanima, bodo lahko videli dejansko vse novosti kampinga in karavaninga. Smo tik po sejmu v Düsseldorfu, Nemčiji, ki je vodilni sejem za predstavitev novosti in kar precej novosti se iz Düsseldorfa pripelje direktno na naš sejem,« je o MOS Turizmu, ki postaja sejem v sejmu povedal izvršni direktor Celjskega sejma d. d. mag. Robert Otorepec.

Poleg širokega razstavnega programa se bodo lahko tisti, ki se odločajo za nakup prikolice, preizkusili na poligonu za manevriranje, omogočena bo vožnja s počitniškimi vozili po ulicah Celja, letos prvič pa bodo svoje jeklene domove na kolesih lahko na sejem pripeljale fizične osebe in jim poiskale nove lastnike. Kampingu in karavaningu bo posvečen tudi atrij sejmišča, ki bo obiskovalce vabilo na pravo MOS-ovo kamping doživetje.

Da ne bo zmanjkalo idej za izlete, pa bo MOS presenetil tudi s turističnimi novostmi in idejami za izlete ter večdnevne oddihe bodisi v mestu, zdravilišču ali podeželju. Pri razstavljavcih boste izvedeli vse o nastanitvenih kapacitetah (hoteli in zasebne namestitve), gradovih, muzejih, tematskih parkih in čisto spontanih izletih v naravo. Ker je odličen način spoznavanja krajev in tamkajšnje kulture tudi kulinarika, pa ne bo manjkalo niti najrazličnejših degustacij za državo ali regijo tipičnih jedi, kuhanih in pečenih dobrot, tekoče čokolade ter mamljivih koktejlov.

Gradnja in obnova doma

 Zbiranje informacij o gradbenih in stanovanjskih rešitvah, ki na tržišču obstajajo, je dolgotrajen proces. Drastično ga lahko skrajšate z obiskom sejma, ki ponuja gradbene in stanovanjske rešitve. To je odlična priložnost za vse, ki se podobnih projektov lotevajo v prihodnosti. Letošnji MOS Dom ponuja še večjo ponudbo lesenega stavbnega pohištva (okn, vrata), talnih oblog in lesenih stopnic, ogledali pa si boste lahko tudi senčila, ograje, vse za gradnjo hiš, kamine, peči, štedilnike, dimniške sisteme, keramiko, ogrevalno tehniko, prezračevanje, senzorno tehniko, vse za streho, tlakovce, gradbeni material in tudi opremo za vrt.

Z zaupanja vrednimi proizvajalci gradbenih materialov se na sejmu lahko dogovorite za dobre cene, hkrati pa njihovo ponudbo na licu mesta tudi primerjate. Na sejmu enostavno pridobiš informacije, zbereš ponudbe, spoznaš okolju prijazne materiale in se hitro odločiš, kaj ti ustreza.

Za profesionalce in domače mojstre

 MOS Tehnika obiskovalcem ponuja pester program opreme in ročnega orodja tako za domače mojstre kot za profesionalce. Je svet strojev, robotov, mehanizacije, profesionalnega orodja in vzdrževanja vozil. Prav tako je svet tehnologov, razvojnikov, vzdrževalcev, programerjev, obrtnikov, poznavalcev tehničnih strok in ljubiteljskih mehanikov. Tudi letos bo razstavni program kategorije opreme in materialov za obrt in industrijo nadgrajen in bogat z novostmi.

Obiskovalci boste lahko v dvoranah K in C1 uživali ob največji ponudbi ročnega orodja blagovne znamke Milwauakee, ročnega profesionalnega orodja Bosch in Bosch orodja za domače mojstre, ročnega električnega orodja, varilnih miz, brusno rezalnih strojev, kompresorjev Aerfast, orodja Senco, bremenskih verig, dvižne opreme, merilnih naprav, letev, tehtnic, sevnih objemalk, osebne varovalne opreme, industrijskih čistilnih strojev in sesalnikov, visokotlačnih čistilcev, 3D tiskalnikov, embalaže, strojev za obdelavo lesa in še in še.

Poslovne priložnosti

 Poslovno-sejemski, konferenčni in mrežni dogodek MOS B2B je namenjen predvsem lastnikom in vodstvu malih in srednje velikih podjetij in novoustanovljenim podjetjem. Združuje in izobražuje podjetnike, pripomore k pridobivanju novih strank in vzpostavljanju poslovnih kontaktov tudi na tujih trgih, s čimer lahko bistveno skrajša čas za izvažanje izdelkov ali storitev na tuje trge.

Na MOS B2B se lahko seznanite z vsemi novostmi na področju poslovanja, se močno povežete z državo partnerico, ki je letos Črna gora, in izkoristite edini prostor, ki vam na enem mestu ponuja združenih toliko poslovnih priložnosti. Organizatorji letos pričakujejo 150 tujih in slovenskih podjetij iz vsaj petih držav in več kot 300 individualnih sestankov.

Sejemska nostalgija

Razdelane kategorije ponudbe bo zaokrožila, kot se za sejem s tradicijo spodobi, ponudba izdelkov široke potrošnje po ugodnih cenah. Kategorija MOS Plus ohranja delček tistega, česar smo bili včasih na sejmih vajeni in nas po tihem še vedno navdušuje. Tako boste lahko našli gospodinjske in medicinske pripomočke, izdelke domače obrti, dodatke za dom in vrt, darila, konfekcijo, kolesa, prehrano in še marsikaj po ugodnih sejemskih cenah. Čarobni kraj, kjer se lahko pripravite na prijetna presenečenja.

MOS-ove brezplačne svetovalnice

Sejemsko dogajanje zaznamujejo sejemski popusti in ugodnosti razstavljavcev, obiskovalci pa lahko izkoristijo tudi številne brezplačne nasvete neodvisnih strokovnjakov. V Celjskem sejmu tudi na 52. MOS-u nadaljujejo s projektom MOS-ovih svetovalnic, ki so bile v preteklosti zelo dobro sprejete. Obiskovalci lahko na sejmu pridobijo nasvete o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije od neodvisnih svetovalcev iz Eko sklada.

Udeležite se lahko svetovanj o ogrevanju s toplotnimi črpalkami, kakšni so primeri napak pri gradnjah in primeri dobre prakse bo spregovorila Carmen Hladnik Prosenc, da boste izvedeli vse o novogradnji energijsko učinkovitih lesenih hiš bo poskrbel g. Jernej Markelj. V sklopu MOS-ovih svetovalnic bodo predstavljeni fasadni sistemi za energetsko sanacijo fasad in na kaj morajo  biti investitorji pozorni pri tem, učinkovita raba električne energije in smiselnost investicije v gradnjo sončne elektrarne in električnega avtomobila ter prezračevanje pri obnovah stavb in pri novogradnja. Če vas zanima tudi, ali se sončna elektrarna splača, kako sanirati objekt skoraj zastonj, kako lahko zmanjšamo stroške za energijo s preprostimi ukrepi, potem po odgovore na MOS Dom.

MOS-ovi podjetni talenti

V družbi Celjski sejem že vrsto let pogumnim in inovativnim mladim podjetnikom ponudimo priložnost, da se predstavijo v družbi skoraj 1500 neposredno prisotnih razstavljavcev iz 33 držav. Akcije smo se lotili tudi letos.

Na osmem natečaju za MOS-ove podjetne talente so komisijo prepričali:

  • Simplaner, Tara Drev s. p. (za Simplaner – rokovnik z uporabno vsebino, ki jo uporabnice dejansko uporabljajo in jim olajša načrtovanje obveznosti),
  • Beesmetic, Medeni butik Č’bela d. o. o. (za Beesmetic – linija naravne medene kozmetike),
  • Naravno zdrav pes, Majdi Kosi s. p. (za koncept Naravno zdrav pes – naravni izdelki za zdravje psov Pasji kokos in Pasji česen),
  • Konopljina CBD smola, GOLDMA d. o. o. (za konopljin ekstrakt (smola) – popoln izvleček industrijske konoplje, ki vsebuje celoten spekter kanabinodiov ter terpenov ter dosega visoke vrednosti CBD-ja),
  • TISHLER, Nejc Leskovar s. p. (za TISHLER Handmade Wooden Eyewear – ročno narejena lesena očala),
  • GO4GOAL, GO4GOAL d. o. o. (za inteligentno zasnovane športne nogavice GO4GOAL – nogavice, ki poskrbijo za zaščito in najboljše pogoje pri fizičnih naporih z namenom izboljšanja športnikovih zmogljivosti)
  • noprintZ, Fin4Green d. o. o. (za noprintZ – platforma, ki račune namesto v denarnico hrani na portal uporabnika)

»Uspešno v Sloveniji«

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Advantage Austria Ljubljana s partnerji mrežo zbornic New Alpe Adria ter Enterprise Europe Network v okviru 52. MOS-a v Celju organizirata tradicionalno Mednarodno poslovno srečanje z naslovom “Uspešno v Sloveniji”, ki bo potekalo v četrtek, 13. septembra 2019.

Gre za tradicionalno srečanje, ki vrata odpira tudi tistim, ki ne razstavljajo na sejmu MOS, je povedal mag. Otorepec in dodal, da se na srečanje skoraj vsako leto prijavi precej čez sto podjetij iz okoli 15 držav.

Mednarodno poslovno srečanje ponuja priložnost mikro, malim in srednje velikim podjetjem za promocijo podjetja, povezovanje, mreženje, pridobitev novih poslov, možnost novih poslovnih priložnosti, izmenjavo izkušenj ter informiranje o poslovnih priložnostih v regiji Alpe Adria. Podjetja bodo imela možnost izmenjave izkušenj in razvijanje novih poslovnih idej ali projektov.        

Dogodek je namenjen podjetjem, ki delujejo na področju gradbeništva, elektro industrije, elektronike in mehatronike, avtomatizacije in merilne tehnike, raziskav, razvoja, prenosa tehnologij, strojev za obdelavo in oblikovanje kovin in orodij, kovinske industrije, obnovljivih virov energije, lesne industrije, plastike, živilske industrije, turizma in logistike ter transporta.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije g. Branko Meh, je na današnji novinarski konferenci še dodatno osvetlil pomembnost sejma: »Mnogi smo danes preča temu, da kupujemo izdelke in ponujamo svoje storitve preko spletnih strani. Moram povedati, da smo obrtniki in podjetniki zaznali, da ljudje radi vidijo kaj kupujejo, da ne kupujejo mačka v žaklju. Ravno takšni dogodki, kot je MOS, dajejo priložnost stika med obrtniki, podjetniki in kupci.«

Vse od plastike do kovine na enem mestu

Člani Sekcije kovinarjev in plastičarjev pri OZS bodo predstavili široko paleto svojih izdelkov in ostale ponudbe. Predstavitev izdelkov, storitev, kakor tudi poslanstva sekcije kovinarjev in plastičarjev nasploh, bo združena na enem mestu, kjer se bo vsebinsko dopolnjevala in obiskovalcem ponudila kar največ informacij o produktih in storitvah obeh dejavnosti.

Razstavljalo bo več kot 25 razstavljavcev, kjer bodo obiskovalci sejma na razstavnem prostoru lahko prejeli informacije o zobnikih, gredeh, rezkanjem, struženjem, panelih, reduktorjih, strojegradnji, zobnikih, dvižnih pripomočkih, bremenskih vrveh ,verigah, izdelavi (ne)kovinskih predmetov, vzmeti, vzmetnih izdelkov in izdelkov iz žice ter pločevine, o razvoju in proizvodnji plastičnih izdelkov ter še in še.

Znanstvena in gospodarska sfera z roko v roki

V okviru projekta »Stičišče znanosti in gospodarstva« Ministrstev za izobraževanje, znanost in šport se bodo na MOS-u predstavile glavne raziskovalne inštitucije v Sloveniji. Potencial in proces ustvarjanja inovacij prevečkrat ostajata za štirimi stenami, zato bodo inštitucije svoje delo predstavile širši javnosti. Na ogled bodo vrhunske tehnologije s področij mehatronike, avtomatike, robotike, energetike, bionike, nanotehnologije, vesoljske tehnologije in še mnogih drugih, potekala pa bo tudi predstavitev novodobnih poklicev, izobraževalnih programov, sodobnih tehnoloških procesov, visokotehnoloških inovacij in sodobnih tehnologij.

»Namen tega projekta je, da se skuša najti stična točka med izobraževanjem in gospodarstvom. Uspeli bomo lahko namreč samo, če bomo povečali dodano vrednost našega gospodarstva za kar pa so potrebne raziskave, razvoj in novi izzumi, ki se jih lahko spravi v proizvodnjo in potem proda z dodano vrednostjo v tujino. Le v povezavi znanosti z gospodarstvom lahko država narpeduje,« je pojasnil mag. Otorepec.

Prvi slovenski satelit

Letošnje dogajanje pa bo še posebej popestrila predstavitev prvega slovenskega satelita Trisat, ki so ga razvili člani laboratorija za informacijske sisteme Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru in raziskovalci podjetja SkyLabs d.o.o. Satelit bo predvidoma 9. septembra ponesla raketa iz Francoske Gvajane.

“Z gospodarsko diplomacijo na tuje trge”

V okviru 52. MOS-a bo v petek, 13. septembra, potekal že 9. Dan gospodarske diplomacije. V okviru dogodka “Z gospodarsko diplomacijo na tuje trge”, bodo predstavljene prihodnje aktivnosti gospodarske diplomacije. Dogodek je namenjen predstavnikom slovenskih podjetij ter veleposlanikom in ekonomskim svetovalcem tujih držav akreditiranim v Sloveniji. Začel se bo z nagovorom članice Upravnega odbora Celjskega sejma Nine Ermenc Pangerl, nagovorom podpredsednika vlade in ministra za zunanje zadeve RS dr. Mira Cerarja ter nagovorom ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo RS Zdravka Počivalška. Na dogodku bodo svoje aktivnosti in instrumente predstavili tudi nekateri akterji, ki skupaj z gospodarsko diplomacijo predstavljajo podporno okolje slovenskim podjetjem pri njihovi internacionalizaciji.

»Eden od možnih načinov za krepitev sodelovanja med državami je spodbujanje podjetij na različnih mednarodnih prireditvah, sejmih in podobno, kot je vsako leto tudi MOS v Celju,« je povedal državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo g. Franc Vesel in dodal: »MOS je lahko odlična priložnost za začetek lepe skupne zgodbe.«

Ne zamudite sejma vseh sejmov

 Od ponedeljka, 10. septembra, do sobote, 14. septembra, bodo sejemska vrata odprta med 9.00 in 19.00, v nedeljo, 15. septembra, pa od 9. do 18. ure. Okrog sejmišča bo moč najti veliko število označenih uradnih sejemskih parkirišč, kjer bodo obiskovalci za celodnevno parkiranje odšteli samo 4 EUR, vsak dan po 16. uri pa je parkiranje brezplačno. V okolici Celjskega sejma je veliko privatnih ponudnikov parkirišč, ki vam bodo celodnevno parkiranje zaračunali precej dražje, zato poiščite tista označena. V družbi Celjski sejem so namreč zagotovili dovolj uradnih parkirišč v neposredni bližini sejmišča.

Za vstopnico v redni ceni boste odšteli 8 EUR, upokojenci 6 EUR, učenci, dijaki in študentje 5 EUR, za predšolske otroke pa je vstop prost. Sicer pa Celjski sejem ponuja veliko število cenovnih ugodnosti, ki jih lahko izkoristite že zdaj: cenejši nakup vstopnice v predprodaji na njihovi spletni strani, družinsko vstopnico, otvoritveno akcijo prvega dne in cenejše karte po 16. uri. Katalog razstavljavcev letošnjega MOS-a je dostopen na spletni strani www.ce-sejem.si.