Sedem slovenskih jadralcev na regati za Pokal princese Sofije

Sedem slovenskih jadralcev na regati za Pokal princese Sofije

Val218

Konec marca je na Majorki potekala prva letošnja regata evropskega pokala EUROSAF, že 48. izvedba regate za Pokal princese Sofije. Na regati so preizkusili tudi nove oblike tekmovanj z namenom, da bi bilo jadranje razumljivejše za gledalce in razburljivejše vse do zadnjih plovov.

Na španskem otoku se je med 24. marcem in 1. aprilom zbralo 833 jadralk in jadralcev iz 53 držav. Med njimi so bili nekateri zmagovalci in poraženci z olimpijskih iger v Riu ter številni mladi jadralci, ki se bodo šele potegovali za svoje olimpijske priložnosti. Na Majorko je tokrat odpotovalo tudi sedem slovenskih predstavnikov, ki so se pomerili v štirih olimpijskih razredih.

V olimpijskem razredu 470 sta Tina Mrak in Veronika Macarol (JK PIRAT Portorož) začeli novi olimpijski ciklus in regato v konkurenci 42 ženskih posadk končali na sedmem mestu.

V olimpijskem razredu 49er sta se v konkurenci 59 posadk pomerila Peter Lin Janežič in Anže Podlogar (JK MIPC). Slovenska predstavnika sta po enem letu in dveh mesecih v tem razredu v kvalifikacijah jadrala na meji uvrstitve v zlato skupino, v zadnjem, odločujočem plovu pa odlično izkoristila razmere in si s petim mestom zagotovila nadaljnje tekmovanje v zlati skupini, v kateri se je v finalni seriji pomerilo 25 najboljših posadk. …

Več si lahko preberete v 218. št. revije Val navtika.