SEASCAPE NA POČITNICAH

SEASCAPE NA POČITNICAH

Val 234

Z avtom se peljemo na družinske počitnice na Lošinj, sin Primož pa prav tedaj jadra s svojim Seascapom 18 iz Punata proti Nerezinam, kjer bomo skupaj preživeli deset dni. Bazna točka za vse nas je apartma ob morju, jadrnica pa si bo po tednu dni jadranja lahko oddahnila in nam vsem nudila prijetno popestritev počitnic. Počitnice za nas in za jadrnico.

Že se peljemo proti grebenu Cresa, ko tik ob cesti v vsej svoji mogočnosti zajadra beloglavi jastreb, redka in zaščitena ptica tega območja. V bližini Orleca imajo jastrebi svoja gnezdišča, tam pa je tudi zavetišče poškodovanih ptic. Pod nami je veliko Vransko jezero, iz katerega se Cres, Lošinj, Ilovik in Susak oskrbujejo s pitno vodo, ki je doslej še nikoli ni zmanjkalo.

Naše izhodišče

Kombinacija apartma – jadrnica je kar najbolj zadovoljila družinske želje vseh. Ob robu naselja Nerezine smo tik ob peščeni plaži s tuši, okoli je bujen borov gozd. Cele dneve nam prepeva mogočen zbor škržatov, tako da celo preglasijo šoje, ki se spreletavajo med borovci. Škržati imajo svojega pevovodjo, ki zjutraj poskrbi za osnovno intonacijo ter uglašenost zbora, zvečer pa zaključi koncert.

Pred našim zalivom smo družno poiskali podvodno čer z luknjo, tako da smo poskrbeli za varno sidrišče jadrnice, z vrvjo in bojo. Naš apartma je bil ob robu naselja Bučanje, ki predstavlja veliko slovensko oazo – borov gozd s 426 malimi hiškami Slovencev ali slovenskih podjetij. Celoten kompleks na površini 180.000 m2in 1600 m obale upravlja Počitniška skupnost Krško. Za čuda so bili tako v Nerezinah in kiosku naselja naprodaj slovenski časopisi in nekatere revije, celo jedilni listi so bili tudi v slovenščini! Še več, tudi na vrhu sv. Mikula na Osorščici je planinska tabla v več jezikih, med njimi tudi v slovenščini…

Več si lahko preberete v št. 234 revije Val navtika