Seascape Challenge 2018 – Jadralska izkušnja s sokrmarjem Ivico Kostelić

Seascape Challenge 2018 – Jadralska izkušnja s sokrmarjem Ivico Kostelić

Val 230
AVTOR Tit Plevnik
FOTO Tit Plevnik

Luna še ni vzšla in njen vzhod je bil napovedan šele pozno v noči. Jugovzhodna obala otoka Kakan je popolnoma nenaseljena in noč je bila temna kot v rogu. Sunki burje preko otoka so postajali vse močnejši in popolnoma nepredvidljivi, hitri premiki jambornih luči Seascapeov27 in Seascapeov24 pred nama pa so nakazovali na še močnejši veter. Za trenutek te prešine misel, da vendarle jadraš na 5 metrov in pol majhni jadrnici, morje pa ima neprijetnih 15 stopinj. Ker se sunkov vetra ne da videti vnaprej, te vsak tretji krepko nagne, vendar zaradi vmesnih obdobij šibkega vetra vztrajaš na polnem glavnem jadru. Še vedno jadramo v regati in cilj je popolnoma jasen – jadrati maksimalno hitro. Ko te eden od sunkov nagne na skoraj 90 stopinj in plezaš proti zgornjemu robu barke, vendarle popustiš in skrajšaš glavno jadro. Z bočnim vetrom med 7 in 18 vozlov jadrnica dela ugodnih 6 do 8 vozlov hitrosti in občutek imaš, da so stvari ponovno pod kontrolo. To seveda ne pomeni počitka in v mirnejših obdobjih na spletni strani regate preverjaš pozicije ostalih konkurentov, ki preizkušajo svojo taktiko po drugi strani otoka. Nenazadnje sva manj kot 6 milj pred ciljem kratke rute na odličnem tretjem mestu.

Konec aprila letos se je v Jezerih na otoku Murter četrtič zapored zbrala izjemna flota 37 jadrnic Seascape iz 10 različnih držav, celo iz daljne Japonske. Regato lahko posadke odjadrajo izključno v dvoje, na kratki ali dolgi ruti. Vsi tekmovalci štartajo hkrati, kar jim po prejadrani kratki ruti omogoča regato končati ali pa nadaljevati z drugo polovico izziva. Velika posebnost regate je tudi vsakokrat drugačna ruta, ki jo organizatorji prilagodijo glede na vremensko napoved tako, da se čim večji del regate jadra z bočnim vetrom in v krmo.

Izzivu primerne so tudi priprave pred regato. Vse jadrnice morajo opraviti pregled varnostne opreme, pokazati njihovo uporabo, celotna regata pa je pospremljena s spremljevalnimi čolni in satelitskim sledenjem v živo. Ne izostanejo niti podrobna vremenska analiza, močna fotografsko-snemalna ekipa in redno poročanje o dogajanju na regatnem polju. Najmočnejšo noto dogodku da neverjetna mednarodna skupnost lastnikov, ki se skozi vse leto srečujejo na podobnih regatah, in jadralni center Free Spirit, ki skupaj s podjetjem Seascape organizira dogodek.

Ideja za regato prihaja z danes največje solo regate na svetu, SilverRudder, na Danskem. Tovrstne regate po mnenju vedno večjega števila jadralcev (400 mest je razprodanih v manj kot pol ure!) ponujajo najpristnejšo izkušnjo jadranja, ki te resnično poveže z elementi in naravo, jadralcem pa ponuja tako športni kot psihični izziv…

Več si lahko preberete v št. 230 revije Val navtika