Seascape 18

Seascape 18

Val 132

Kratka, a sladka

AVTOR Kristian Hajnšek
FOTO www.seascape18.com

Ideja za nastanek jadrnice Seascape18 se je medila kar nekaj let, preden je nastopil pravi čas za njeno realizacijo. Njeni prvi zametki segajo skoraj 5 let v preteklost, ko je pogovor nanesel na vprašanje, kakšna jadrnica bi bila najbolj prijetna za raziskovanje relativno zaščitenih jadranskih zalivov in obale. Že takrat je idejna rešitev namigovala na majhno jadrnico z dvižno kobilico, dobrimi plovnimi lastnostmi, preprosto uporabo in možnostjo prevoza ter splovitve s prikolico.

V tej točki se je pogovor tudi ustavil, saj smo se lotili projekta s ciljem nastopa na regati Transat 650, ki je kmalu porabil vse naše vire, pa še kakšnega za povrhu. V naslednjih letih smo bili deležni trdih lekcij na najrazličnejših področjih, kar je pomenilo neprecenljivo priložnost spoznavanja novih zasnov, posameznikov in pridobivanja novih znanj. Med najbolj opaznimi navtičnimi trendi zadnjih let smo iz prve roke spremljali razvoj nove generacije jadrnic, ki se je počasi razširila skozi celotno območje velikosti, od 6,5-metrskih minitransat jadrnic, Class40 regatnikov, pa vse do formule ena oceanskega jadranja, jadrnic Open 60 in Volvo 70 in nazadnje tudi na 100-čeveljske maksije. Vsem omenjenim jadrnicam je skupno dejstvo, da uporabljajo širok in pazljivo zasnovan trup, ki s svojo oblikovno stabilnostjo in dvema krmiloma močno izboljša kontrolo nad jadrnico, pri močnejšem vetru pa omogoči doseganje prej težko predstavljivih hitrosti.

Omenjeni trend je bil ob izkušnji jadranja na prototipih razreda minitransat tudi osnova za zasnovo jadrnice z delovnim imenom Ax18, ki je začela nastajati v povezavi med ekipo 4ocean in novomeškim podjetjem Adria Mobil. V toku trajanja projekta je Adria Mobil sprejela odločitev, da njena strateška usmeritev ne bo zajemala navtičnega programa, zato smo v ekipi 4ocean projekt dofinancirali in nadaljevali v lastni režiji. Navtično arhitekturo jadrnice smo zaupali francoskemu arhitektu Samuelu Manuardu, ki je zasnoval 5 generacij minitransat prototipov, med drugim tudi jadrnici minija Adria Mobil 509 in 510.

Čeprav je jadrnica dovolj nezahtevna, da bo začetnik v šibkem in zmernem vetru že po enem dnevu lahko užival v jadranju, si upamo trditi, da je hkrati privlačna tudi za izkušenejše jadralce, ki bodo cenili njeno visoko razmerje med površino jader in težo. Pri majhnih kotih nagiba večino stabilnosti zagotavlja oblika trupa in teža posadke, šele pri večjih kotih pa stabilnost zagotavlja tudi balastna kobilica, ki tehta 125 kg. Kobilica je pritrjena na dveh tečajih ter se preprosto zavrti okoli osi in skrije v trup pod kokpitom. To je obalno jadranje izredno pomembno dejstvo, saj se ugrez zmanjša z 1,5 m na dobrih 20 cm.

Industrijsko oblikovanje palube je opravil EP studio, ob koncu izdelave prvih treh prototipov pa se je dolgotrajno delo šele začelo. Jadrnica v sebi poizkuša združevati protislovne stvari, po eni strani poenostaviti sisteme in rešitve na eksistenčni minimum, hkrati pa zadržati visoko kakovost plovnih lastnosti, zato je razvojno ekipo čakalo dolgotrajno in argumentov polno piljenje robov ter sklepanje kompromisov. V ta namen smo v ekipi združili moči skupaj z arhitektom Samuelom Manuardom, priznanim odprtomorskim jadralcem, Francoisom Coutantom, nekdanjim projektnim vodjem 60-čeveljskih trimaranov Groupama in Sergio Tacchini, hrvaškim olimpijskim jadralcem in match racerjem Tomislavom Bašićem, ter trenerjem ekipe 4ocean Vidom Jerankom. Trije prototipi so v Sloveniji, na Hrvaškem in v Franciji prepluli skoraj celotno leto 2007 in 2008, preizkusili osnovne sisteme, jih zamenjali, preizkusili tudi izboljšane sisteme in odziv publike na jadrnico ter pripravili temelje za serijsko izdelavo, ki bo slonela na strogih monotipnih pravilih.

V Jadranu in Srednji Evropi že dolgo manjka zabaven, poceni in nezahteven razred jadrnice, s katero bi lastniki poleg pravih one-design regat uživali tudi v dnevnem jadranju z družino ali prijatelji, najdrznejši pa bi se z njo lahko podali tudi na krajša križarjenja med otoki ali po jezerih. Razvoj znanja na področju navtičnega dizajna in materialov so danes omogočili nastanek nove generacije jadrnic, katere del je tudi Seascape18, ki omogočajo v eni jadrnici združiti zgoraj naštete cilje.