Searay 250 SLX

Searay 250 SLX

Val 230
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO arhiv Searay, Mike Jones, Julijan Višnjevec

Pred dvema letoma je Skupina Brunswick za svojo lokacijo testiranja plovil s strani mednarodnih novinarjev izbrala prav hrvaško obalo. Med ponujenimi različicami treh blagovnih znamk, Searay, Bayliner in Boston Whaler, ki spadajo pod Skupino Brunswick, smo preizkusili tudi searay 250 slx. Športni dnevni čoln na začetku ponudbe različic slx ponuja kopico inovativnih rešitev, ki jih težko najdemo na podobnih čolnih te velikosti. Testna različica pa je poleg vseh svojih rešitev na palubi opozorila nase tudi z zanimivo barvno kombinacijo trupa.

Uvodoma moramo zapisati, da je bila barvna kombinacija na trupu izjemno všečna. Privlačila je poglede in to je nenazadnje tudi eden izmed ciljev, ko se odločamo o nakupu plovila. Seveda želimo biti drugačni od ostalih plovil in prav to s široko paleto opreme in izbora materialov ponujajo pri Searayu. Poleg barvnih odtenkov pa se skriva v trupu z odličnimi plovnimi sposobnostmi še mnogo več. Na krmi je bila denimo na voljo stopnička, ki se je oddvojila od krmne ploščadi in tako segala v vodo ter olajšala izstop iz vode. Searay 250 slx v kokpitu ponuja veliko prostora za sedenje in poležavanje ter številne nastavitve za primerno udobje, ki ga je mogoče prilagoditi različnim željam.

Spomnimo le, da je bila prva različica družine slx predstavljena pred tremi leti z zmogljivim 350 slx predstavnikom, ki je na krov lahko sprejel 18 oseb. V osnovi je bil poudarek teh plovil na zabavi, športnih aktivnostih mladih in družin na vodi. To je tudi osnovno sporočilo manjšega predstavnika, ki v vseh pogledih nadaljuje filozofijo uživanja na vodi. Za zmogljiv trup bi lahko rekli, da je standard pri Searayu, a seveda to ne bi bilo dovolj, da bi privabilo številne lastnike, ki si želijo veliko funkcionalnosti, udobje, kvalitetnih materialov in dizajna na tovrstnih čolnih.

Sprednji del

Searay 25 slx spada v skupino tako imenovanih bow riderjev, kjer je v premcu prostor za sedenje. Ergonomsko izdelani oblazinjeni klopci na levi in desni strani, ki sta v premcu združeni, ponujata naslonjalo za roke. Pod njima je tapeciran skladiščni prostor s posebnim načinom odpiranja, da do skladiščenih stvari lažje dostopamo. Premčni klopi v obliki črke V se lahko z dodatnim elementom združita in tako dobimo večjo ležalno površino. Namesto tega imamo lahko v premcu tudi manjšo mizico. Pokrit sidrnik skriva električen vitel, ponudbo popolnega udobja pa zaokrožujejo še držala za pijačo (tudi na zunanji strani na premcu) in zmogljivi zvočniki ter nerjavni profili za držanje med plovbo.

Preizkus na valovih

Searay je poznan po svojih odličnih trupih, zato je palica zmogljivosti pri preizkusu vedno postavljena visoko. Pogonski agregat na testnem plovilu ni bil osnovni, temveč zmogljiv šestvaljni, trilitrski Mercruiser z 260 konjskimi močmi (191 kW) in prenosom moči preko Bravo® III dizel pete. Uporabljena Quiet Ride tehnologija zagotavlja bolj tiho in udobno plovbo. Tudi sicer je dobra mera luksuza in udobja osnovno vodilo linije slx in 25-čeveljska različica ni nič drugačna. Kljub dizelskemu agregatu smo opravili test pospeševanja in iz mirovanja do 20 vozlov porabili pičlih 8 sekund. Do najvišje hitrosti 35 vozlov smo rabili 14 sekund. Dizelski agregat nudi izjemen navor in to lahko izkoristimo tudi v prid za vleko smučarja ali tube. Pri 25 vozlih hitrosti je bila tudi poraba okoli 28 litrov na uro, kar znaša 0,9 NM/l in bi pri polnem rezervoarju zadostovalo za 250 NM dosega.

Več si lahko preberete v št. 230 revije Val navtika