Scam marine

Scam marine

Val 149

Ladijski Motorji

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

V naši reviji smo predstavili že kar nekaj znamk ladijskih motorjev, namenjenih predvsem za manjša plovila, tako za prosti čas, kot tudi profesionalne namene. Nekako čas je že bil, da pride na vrsto tudi izdelovalec iz sosednje Hrvaške. To je podjetje SCAM Marine, ki ima svoj sedež v kraju Viškovo nad Rijeko. Neposredni spodbudi, da sem se po dolgoletnem zbiranju gradiva odločil pripraviti predstavitev njihovega izdelavnega programa, sta dve. Prva je bila njihova aktivna udeležba na sejmu METS v Amsterdamu (osrednji svetovni sejem navtične opreme) in »Boot« v Düsseldorfu, druga pa kritično vprašanje navtičnega prijatelja, češ da pozabljamo na naše sosede in njihovo čedalje bolj aktivno navtično industrijo. Vzel sem pot pod noge in naravnost v Viškovo, kjer sem v kratkem in intenzivnem obisku spoznal in izvedel veliko, kar sledi v nadaljevanju.

Podjetje SCAM Marine ima že dolgo navtično tradicijo. Družinski predniki so bili tesno povezani s tovarno Torpedo (izdelovali so izjemno zahtevne pogonske sklope za vojaška torpeda), sam nastanek podjetja pa sega v leto 1989. Dolga leta so bili poznani po izdelavi odličnih hidravličnih krmilih in popravilu ladijskih motorjev, nadaljevali so z izdelavo sestavnih delov za marinizacijo motorjev, mariniziranjem motorjev in prevzemanjem zastopstva za različne svetovne dobavitelje motorjev.

Predvsem delo s popravilom motorjev jim je prineslo velike izkušnje, saj so se učili na študiji napak različnih znamk motorjev in različnih načinih marinizacije. Iz prve roke so ugotavljali, kaj zahtevna uporaba in morje pomenita za okvare, kateri so najšibkejši členi motorjev, kaj je potrebno izboljšati in še in še … Predvsem pa so odkrivali nove tehnične rešitve in kmalu ugotovili, da znajo sami narediti ladijski motor boljše od drugih.

Prve motorje iz lastne izdelave so dali na trg že leta 1991, in sicer so za osnovo vzeli svetovno najbolj razširjen industrijski motor znamke Kubota. Do osemdesetih let prejšnjega stoletja je bila ta znamka v evropskem prostoru bolj malo poznana, vendar so dejstva neizpodbitna statistika. Od vse svetovne izdelave industrijskih motorjev pripada 70-odstotni delež znamki Kubota, 20-odstotni delež Yanmarju, preostalih 10 % pa si delijo drugi izdelovalci. V čem je skrivnost motorjev Kubota? V prvi vrsti visoka kakovost, ki se ugotavlja z izjemno vzdržljivostjo pri še tako dolgi neprekinjeni uporabi in visokih obremenitvah. To je možno preprosto zato, ker so vsi motorji dimenzionirani vsaj z 20-odstotno rezervo glede na največje obremenitve. Zato ni čudno, da motorji Kubota zdržijo enormno število ur dela in v tem času ni potrebna nobena »generalka«. Pozitiven rezultat izjemno velike vzdržljivosti je ta, da jih kot bazične motorje uporabljajo vodilni izdelovalci električnih generatorjev (na primer Fischer Panda), hladilnih agregatov za mobilne kontejnerje, tovorna vozila, bagre in še kaj. Preprosto povedano: ime Kubota je med poznavalci pojem visoke kakovosti, trdnosti in skorajda večnosti. To je tudi razlog, da je »japonski traktor« (pogost nadimek motorjev Kubota) našel pot do mnogih izdelovalcev ladijskih motorjev.

Sedaj pa malo o tem, zakaj se ne samo meni, ampak mnogim dobrim poznavalcem zdijo motorji SCAM boljši od drugih. Na prvi vtis nepoznavalcu drobne malenkosti ne pomenijo veliko. Bazični motor je enak ali podoben preostalim, dodatki za hlajenje v morskih pogojih in prenos moči pa so narejeni po podobnih vzorcih. Vendar so razlike v podrobnostih in malenkostih, vse skupaj pa prispeva k večji kakovosti in zanesljivosti motorjev. Prvo, kar da poseben občutek, je bela barva motorjev SCAM. Ne samo, da motorji delujejo čisto, ampak daje bela barva veliko prednosti pri vzdrževanju, saj se na beli podlagi hitro opazi vsakršna umazanija in določi izvor problema. Vsekakor pogumen korak pred drugimi, ki vztrajajo pri temnih barvah.

Druga vidna razlika je v organiziranosti marinizacije, to je razporedu in oblikovanju ključnih delov, kot so: toplotni izmenjevalec, hlajenje izpušne veje, namestitev vodne črpalke in drugih dodatkih. Medtem ko je pri nekaterih tudi bolj zvenečih znamkah vse dobesedno razmetano, včasih ob množici napeljav tudi nepregledno, je pri SCAM motorjih značilna velika kompaktnost in preglednost vseh sestavnih delov. Predvsem ni nepotrebnih napeljav, saj je veliko pretočnih cevi skritih oziroma vdelanih v odlitke. Ne samo, da je motor bolj »čist« in pregleden, ampak takšen način izdelave prispeva k višji kakovosti, saj je izpostavljenost napeljav manjša. Pomembno je tudi, da so ključni deli, ki potrebujejo vsakdanjo skrb, preprosto dostopni. Pa še nekaj je navdušujoče, kar pri drugih znamkah pogrešam; serijska predpriprava za dodatne naprave: drugi alternator, kompresor hladilnika, klimatske naprave ali kaj drugega po želji.

Še ena posebnost, manjši modeli (od SD212 do SD434) imajo še eno prednost. Na te modele se namreč montira aluminijski karter, ki je odvisno od modela, plitvejši za 7 do 9 cm. Ker gre za manjše motorje, je to zelo pomembno, kjer je vsak prihranek prostora še zlasti pomemben. Ti motorji se lahko montirajo nižje, več je prostora nad njimi, pa tudi os propelerja se lahko postavi z nižjim naklonom.

Preden predstavim nabor vseh motorjev, pa še dve tehnični informaciji oziroma bolj novosti. Prva je ta, da bodo zelo kmalu predstavili napravo za ročni štart motorja. Namenjena bo za močnejše motorje z dvema ali več valji, ki jih ni moč pognati ročno z običajnim vitlom. Naprava je na zunaj podobna električnemu zaganjaču, v bistvu pa gre za kombinacijo vzmeti. Novost oziroma inovacija je v tem, da bo naprava narejena tako, da bo moč motor zagnati ročno, brez da bi snemali pokrov motorja. Moč pri zaganjanju motorja pa bo bistveno večja kot pri električnem zaganjaču. Za to tehnično rešitev so se odločili zaradi potreb tistih uporabnikov, ki želijo biti popolnoma neodvisni od elektrike, saj nenapovedana odpoved akumulatorja ali zaganjača lahko v določenih razmerah pomeni tudi tragedijo. Ročni zaganjač bo na voljo za doplačilo za okroglega tisočaka evrov.

Druga novost, ki je po poreklu z druge strani zemeljske oble (Nova Zelandija), so novi nosilci motorjev iz posebne elastične umetne mase, ki ima prav posebne značilnosti, od katerih je najpomembnejša posebna vrsta elastičnosti, ki ne dovoli, da bi motor prišel v kakršne koli vibracije, ampak deluje umirjeno, tako kot še ni uspelo nobenemu evropskemu izdelovalcu nosilcev. Pričakuje se, da bo podjetje SCAM dalo ta izdelek v prodajo še letos, razlog za zamudo so predvsem dogovori o prilagoditvi dimenzij evropskim standardom ter še nekatere tehnične izboljšave za lažjo pritrditev. Vsekakor bomo te nosilce opisali podrobnejše takoj, ko bodo prišli na trg. Tokratna informacija pa naj bo samo za glodanje kosti …