SAY 29E runaboat carbon »the trendsetter«

SAY 29E runaboat carbon »the trendsetter«

Val 234
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Trup iz ogljikovih vlaken je sam po sebi posebnost. Med motornimi čolni je rezerviran za prototipe ali plovila po naročilu. Med jadrnicami v serijski proizvodnji najdemo več trupov iz ogljikovih vlaken, a so le-ti praviloma precej dražji in izven konkurence. Predstavnik karbonskih plovil se je tokrat predstavil še z eno posebnostjo, gnan je bil z električnim motorjem.

Nova generacija plovil je bolj ekološko osveščenih primatov, ki postavljajo nove mejnike v gradnji plovil. Gre za super športne različice, pri katerih vam srce začne hitreje biti, adrenalin se sprosti, pospeški so neverjetni. Say 29E runaboat carbon prihaja iz družine športnih čolnov, zasnovanih s čistimi linijami in brez nepotrebnih dodatkov. V ospredju je inovativnost in zmogljivost ter seveda omejena serija.

Čisti karbon

Trup je narejen iz ogljikovih vlaken in tehta le 400 kilogramov. Oster premec je zasnovan tako, da zlahka premaguje valove in kljub svoji majhni teži ohranja udobne plovne lastnosti. Say 29E runaboat carbon je bil z električnim motorjem prvič predstavljen javnosti na letošnjem salonu plovil v Cannesu. Mi smo ga imeli priložnost testirati le tri dni pred salonom v Werderju, zaspanem mestecu poleg Berlina.

Najhitrejši e-čoln na svetu

Z motorjem z notranjim izgorevanjem Ilmore s 500 KM (370kW) je say 29 dosegel 100 km na uro ali približno 55 vozlov hitrosti. Električna različica trenutno lahko ponudi 130 kW, kar zadostuje za hitrost okoli 40 vozlov. Za električnim motorjem stoji podjetje Kreisel Electric, eno najbolj inovativnih razvijalcev e-mobilnosti v Evropi. Za električni motor je zaradi omejitve shranjevanja energije značilen kratek doseg, a so vgradili v dva paketa izredno zmogljive sodobne akumulatorje, kar omogoča daljše časovno obdobje pri zmerni porabi električne energije….

Več si lahko preberete v šy. 234 revije Val navtika