Šarg na trnek

Šarg na trnek

Val 166
AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

V jesenski številki revije Val smo pisali o ribolovu orade, torej o lovu rib na dnu. Tokrat bomo obdelali še eno ribo z dna, z imenom šarg. Z orado imata nekaj skupnih značilnosti v življenju, zato je tudi način lova na šarga do neke mere podoben lovu na orado.

Sodi v rod šparidov, redko zraste preko 2 kg, izrazite črne proge na srebrnem telesu s temnim repom ga naredijo podobnega nekakšni podvodni zebri. V povprečju se lovijo šargi lažji od 0,5 kg.

Strma skalnata obala, na primer zunanja obala Dugega otoka, je značilen teren, kjer se bomo lotili iskanja šarga, saj bo poznavanje mikrolokacije vsekakor prvi pogoj, da jih več ulovimo z obale ali s sidranega čolna. Pečine, izpostavljene nenehnemu butanju valov, od koder morje vase neprestano izpira male organizme, predstavljajo šargom neusahljiv vir hranljivih snovi. Takšni tereni so praviloma težje dostopni in ker se šarg uspešnejše lovi v mraku in ponoči, boste na lokacijo varnejše priplezali podnevi.

Še uspešnejši boste, če prej previdno raziščete teren pod gladino, z masko in plavutmi, in locirate vselej oprezne šarge v globini. Značilne so tako imenovane »šargere«, podvodni gradovi, špranje, ki so v časih, ko sem se jaz še učil plavati, kar pokale od enormnih količin teh okusnih rib. Danes je tako značilnih kolonij šargov manj oziroma so globlje, kamor resda s trnkom pridemo lažje kot s polnimi pljuči.

V okolico predvidenega terena ribolova natrosite brum – zmes sardel, ježkov, kruha itd., s čimer boste na izbrano mesto privabili trume požrešnih rib. Če lovite z obale, se brumu primeša zemljo in naredijo kompaktne kepe, ki bodo letele na želeno razdaljo, potonile kot kamen, in se na dnu topile. Če boste lovili s sidrane jadrnice, gliserja ali pomožnega čolna, bo najbolj učinkovita različica tale: zmes zbašete v mrežasto vrečo, tisto za krompir, v njo položite kamen ali dva. Vse skupaj zvežete na dovolj dolgo vrv, spustite na dno pod čoln in dvignete kakšen meter nad dnom. Iz vreče bo uhajal ribam mamljiv vonj in jih držal pod čolnom oziroma na mestu z vašimi trnki.

Šargov koščen gobec je strah in trepet morskim ježkom, šargov tek pa nepotešen, ko je v igri veliki morski črv – klasika bi rekli, seveda pa bo požrl prav vsako manjše, iz morja izvirajoče mesnato bitje. Oprema za lov šarga bo podobna tisti za lov orade z obale, če pa lovite s čolna, pride v poštev krajša palica, saj vabe ne boste metali nikamor. Zaradi močnih zob bo pametno uporabiti dolgovratne trnke, vsekakor kovane, na okoli 0,25 mm debelem predvezu, glavni laks do role pa naj bo debeline okoli 0,30 mm.

Da boste s šargi nahranili celo posadko, no, odvisno od tega, kako velik čoln in posadko imate, bo vsekakor treba najprej poiskati domovanje jate šargov. Šarg se redko lovi ciljno, navadno se ga pričakuje ob ribolovu bolj ali manj sorodnih vrst rib dna in globin.