Sanacija verige in sidra

Sanacija verige in sidra

Val 168
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Vprašanje:

Zanima me, ali mi lahko svetujete, kako in kje sanirati sidrno verigo in sidro. Oba sta bila nekoč cinkana, leta in uporaba pa sta naredila svoje. Oba sta pošteno rjava in obstajata dve možnosti: nakup nove ali pa sanacija. Sprejemljiva je cenejša rešitev.

Odgovor:

Bralec je to vprašanje posredoval po telefonu in takoj tudi dobil nasvet, kako in kaj. Ker pa je to verjetno zanimivo tudi za širši krog ljubiteljev morja, malce obširnejše še v tej obliki.

Najprej priporočam, da verigo pregledate in preverite, ali ni deformirana. To ugotovite s preverjanjem dolžine členov. Če je kateri koli zaznavno (vsaj za kakšen milimeter) raztegnjen, to pomeni alarm. Če ta člen ni nekje pri koncu verige in je ne moremo malo skrajšati, je nujen nakup nove verige. Je pač tako, da deformiran člen pomeni veliko nevarnost za sidranje, saj se veriga lahko pretrga. In kako to preverimo? Preprosto. Potrebujete kljunasto merilo – najhitreje bo šlo z digitalnim -, stolček in vsaj pol ure potrpljenja. Najprej izmerite člen na verigi, ki je bil zagotovo najmanj obremenjen (na drugem koncu, kot je sidro), in tam izmerite dolžino člena oziroma več njih. Vzemite povprečno dolžino in potem počasi preverite vse člene do sidra.

Toda, pozor! Ta metoda je primerna samo za vroče cinkane verige, nikakor pa ne za nerjavne verige. Slednje se pri preobremenitvah ne raztegnejo, ampak se v strukturi pojavilo le kapilarne razpoke, ki v večini primerov niso vidne (mogoče z uporabo penetrantov za kontrolo tesnosti zvarov), zato dobesedno nenapovedano pride do pretrganja verige. Nerjavna veriga je res lepa, zelo lepo se zlaga tudi pri nizki višini prostega pada od sidrnega vitla do dna jaška, preprosto se očisti blata, vendar je žal z vidika varnosti manj zanesljiva. Pa še dražja je in bolj na očeh tatičev … Iz teh razlogov vsem bolj svetujem vroče cinkano verigo.

Sedaj pa k sanaciji verige in sidra. Najprej pozabite, da bi to delali doma. V poštev ne pride nobeno peskanje, niti barvanje. Prav tako odsvetujem preprosto galvaniko. Najboljše je oboje odpeljati v pocinkovalnico, kjer delajo s tehnologijo vročega cinkanja, saj edino ta zagotavlja, da bosta sidro in veriga služila še dolgo let in ne bosta kazila barke z grdo rjavico. Tehnično to pomeni, da mora biti nanos cinka debel najmanj 30 mikronov, več je – boljše je.

Ker pa gre za verigo, je potrebno izbrati tudi poseben način vročega cinkanja. Za verigo odpade klasičen način s potapljanjem v kadi, ker se členi verige sprimejo med seboj, na njih pa je tudi vse polno ostrih ostankov. Za vroče cinkanje pride v poštev samo tehnologija v bobnih, ki se vrtijo in preprečujejo, da bi se obdelovanec sprijel. Veriga iz teh naprav pride lepa, čista in gladka.