Samo Lozej – prvi mož slovenskega jadranja

Samo Lozej – prvi mož slovenskega jadranja

Val 256
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO osebni arhiv Samo Lozej, Peter Skvarča

Po nenadnem odstopu dolgoletnega predsednika Jadralne Zveze Slovenije Aljoše Tomaža je mandat nastopil Samo Lozej, ki je bil doslej eden izmed dveh podpredsednikov JZS. Aljoša Tomaž je dve leti pred iztekom mandata zapustil stolček, ki je bil pred leti, ko je nastopil svoj prvi mandat, še kako vroč. A očitno so se strasti v Jadralni zvezi Slovenije toliko uredile in umirile, da je bil Samo Lozej po nenadnem odstopu Aljoše Tomaža edini kandidati in bo tako lahko nemoteno nadaljeval začrtano delo.

Na mesto predsednika Jadralne zveze Slovenije ste bili izvoljeni v zelo zahtevnem času, med pandemijo covid-19, ki je poleg družbenega življenja spremenila mnoge športne dejavnosti in celo prestavila olimpijske igre v Tokiu. Obuli ste dokaj velike čevlje, a ne čisto brez poznavanja jadralnega športa in delovanja JZS?

Med ljubeznijo do jadranja in delovanjem v stanovski zvezi je kar velika razlika. A vsaj to prvo je samoumevno za tiste, ki se ukvarjamo s krmarjenjem te barke. K članstvu v izvršnem odboru me je prvi povabil Anton Majzelj, ki je v tistem obdobju vodil uspešno družbo Mobitel ter finančno podpiral jadralni šport, tudi prek JZS. To je bilo v času predsedovanja Janka Kosmine, v njegovem zadnjem mandatu, med 2002 in 2005. Sam sem se po dveh letih umaknil, predvsem zaradi različnih sporov in osebnih interesov znotraj JZS in izvršnega odbora, na kar niti nisem imel kakšnega posebnega vpliva….

Več si lahko preberete v aprilski reviji Val navtika št. 256.