Salpa laver 23 x – Mini jahta za maksi vikend

Salpa laver 23 x – Mini jahta za maksi vikend

Val 229
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

V precej široki ponudbi plovil s kabino, kjer se je znašla naša testna salpa laver 23 x, je res težko najti nekaj, kar bi zadovoljilo prav vsa pričakovanja za plovila te dolžine. Na srečo se pri salpi laver 23 lahko odločamo o izbiri zunajkrmnega (oznaka x) ali notranjega motorja (oznaka xl na koncu). Vsaka ima sicer svoje prednosti in pomanjkljivosti, a nekaj drži kot pribito: s 23-čeveljsko salpo laver bomo odšli na podaljšan vikend dopust z družino, na dnevni izlet ali s prijatelji lovit ribe. Vsestranska mini jahtica, kot sem jo poimenoval v naslovu, ima res vse, kar imajo večja motorna plovila, le da je vse skupaj nekoliko pomanjšano.

Ko je pri motornih plovilih z dolžino trupa 7,33 metra govora o tem, da imajo vse, se mnogi upravičeno sprašujejo ali je vse v resnici tudi uporabno. To sem se vprašal tudi sam, zato sem sleherno rešitev na plovilu tudi sam preskusil. Ulegel sem se, usedel in zlezel na ležišča ter sedišča, skratka vse sem praktično preizkusil.

Nautica Salpa iz Italije ima bogato navtično zgodovino, gradijo že vse od leta 1985 in ponujajo plovila dolžin od 20 do 55 čevljev. Njihova prednost je še vedno v uporabi sodobne programske opreme pri projektiranju in moderne tehnologije izdelave ter izboru kakovostnih materialov.

23 polnih čevljev prostora

Če bi najprej ocenil komu je to plovilo namenjeno, bi bil že malo v zadregi. Lahko bi ga izbrali popolni začetniki ali izkušeni morjeplovci. Zasnova je v bistvu, čeprav se zdi enostavna, precej kompleksna in preučena. V kokpitu vidimo celo elemente, ki jih običajno najdemo na skoraj dvakrat večjih plovilih. Tu imam v mislih ležalno površino poleg krmarjevega mesta, ki pa je povsem uporabna (preizkušeno). A ne smemo prehitevati, kajti dostop v kokpit je bil v našem testnem primeru z različico z zunajkrmnim motorjem preko dveh velikih krmnih ploščadi na levi in desni strani motorja. V kolikor bi imeli različico z vgradnim motorjem, bi imeli na voljo celotno krmno ploščad in še večjo ležalno površino. A ležalna površina na krmi ostaja tudi v primeru zunajkrmnega motorja. Vendar pustimo primerjave, kajti v vsakem primeru po levi strani pridemo preko majhnih vratic direktno v kokpit. Na desni strani v kokpitu je v obliki črke C oblikovano sedišče, v kotu pa še majhna mizica. Na levi strani pod antenskim lokom najdemo majhen izplakovalnik, pod njim pa še hladilnik. Ko sem že mislil, da je to vse, opazim v nadaljevanju pod ležiščem še en večji izplakovalnik in plinski gorilnik. Takoj ugotovim, da je tisti manjši morda za pranje sadja ali rok, obenem je tukaj tudi izvlečni tuš za prhanje.

Preizkus na plovbi

Zmogljiv Hondin agregat z 250 konjskimi močmi je obljubljal dinamično vožnjo. To je tudi maksimalna moč, ki jo lahko obesimo na krmno zrcalo. Različica z oznako xl dovoljuje notranji motor do 300 KM. Naš testni motor je že dodobra segret in na krovu imamo poleg moje malenkosti in skiperja v rezervoarju še 170 litrov goriva in 70 litrov vode ter nekaj kilogramov fotografske opreme. Morje je rahlo vzvalovano in le upam, da bomo lahko izmerili polno hitrost plovila. Pospeševanje iz mirovanja do trupne hitrosti je v 6 sekundah, ko plujemo že nekje 19 vozlov. Najvišjo hitrost 38 vozlov izmerimo pri 6000 vrtljajih na minuto, pri tem steče skozi motor 85 litrov goriva. Udobna vožnja je pri okoli 4500 vrtljajev na minuto, ko je hitrost 26 vozlov. Mirno premagujemo dolge valove in tekoče izvajamo obrate, tudi tiste bolj sunkovite. Trup se obnaša odlično, pozicija za krmilnim obročem je povsem zadovoljiva, krmarjev sedež je nastavljiv po globini, za krmarja pa je predviden tudi naslon za noge…

Več si lahko preberete v št. 229 revije Val navtika