Salpa 23 gran soleil – Zadetek v polno

Salpa 23 gran soleil – Zadetek v polno

Val 233
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Dve muhi na en mah smo ulovili v Splitu, ko smo testirali salpo 23 laver in gran soleil 23. Primerjalne vzporednice ne bomo vlekli, ker gre za dva povsem različna čolna po konstrukciji in po namenu, vendar za projektoma stoji ena sama ladjedelnica: Salpa, s tridesetletnimi izkušnjami in vrhunsko, brezkompromisno izdelavo plovil. Gran soleil 23 je prvi predstavnik italijanske ladjedelnice, ki ni razočaral, temveč potrdil kakovost izdelave, vrhunski dizajn in vgradnjo kvalitetnih materialov.

Komaj rojen in že zmagovalec. Z besedami je lahko opevati, vendar za salpo 23 gran soleil je veliko znanja in izkušenj, pravzaprav ja na projektu ves čas delala posebna ekipa. Gre za prvi gumenjak podjetja iz Kampanje (italijanske dežele z glavnim mestom Neapelj), ki je premiero doživel leta 2016 na največji domači navtični razstavi v Genovi. Letos je imel v Splitu svojo jadransko premiero, kjer smo ga preizkusili na povabilo zastopnika, podjetja Arch international d.o.o.

Na plovbi

Naša testna salpa 23 gran soleil je bila opremljena z zmogljivo Hondo BF 250 A, to je obenem tudi največja mogoča moč na krmnem zrcalu tega gumenjaka. Priznati moram, da so bili pospeški brutalni, čas do glisiranja le nekaj sekund, najvišje hitrosti pa zaradi vzvalovanega morja nismo mogli preveriti. S 150-konjskim agregatom je bila pri kolegu iz Italije hitrost 36 vozlov. Za povprečno rabo bi to zadostovalo, kajti 250 konjskih moči požene ta čoln krepko čez 40 vozlov, kar pa je lahko za neuke voznike že nevarno. Priznati moram, da sam uživam v pospeških in zavojih, ko je brutalna moč motorja skupaj z zmogljivim stopničastim trupom proizvajala centrifugalno silo, zaradi česar se je bilo potrebno dobro držati. Performansi so bili prav tako brezkompromisni in s ¾ rezervoarja goriva ter polnim rezervoarjem vode in tremi dušami na krovu se je zdelo, kot da je zaloge moči še zelo veliko. Zmogljivost tega čolna s certifikatom plovbe za B območje je kar 12 ljudi, skupna obremenitev z motorjem vred pa 1660 kg….

Več si lahko preberete v št. 233 revije Val navtika