Salone Nautico de Genova 2015

Salone Nautico de Genova 2015

Val204
AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Ena največjih navtičnih prireditev na svetu je (še vedno) italijanski salon navtike, ki je letos praznoval 55. obletnico. V petih dneh, kolikor je trajala jubilejna prireditev, si je fiero, kot smo ji na kratko rekli včasih, ogledalo več kot 110.000 obiskovalcev. To je sicer precej manj kot v zlatih časih, a vseeno več od tovrstnih konkurenčnih prireditev, ki potekajo znotraj sredozemskega »bazena«.

Italijanska razstava svetovne navtike je zadnjih nekaj let »bolehala« za nečim, čemur bi lahko rekli »pomanjkanje inventivnosti«. To se je ob siceršnji krizi v navtiki poznalo tudi v upadu zanimanja zanjo s strani razstavljavcev in obiskovalcev. Tega so se začeli zavedati tudi organizatorji, ki so se letos posebej potrudili in zajeli nekaj več svežega vetra v svoja jadra. Kako jim je uspelo, pa v naslednjih vrsticah. ….

Jadrnice v Genovi

In zdaj k razstavljenim plovilom.
Ne glede na to, da je bilo veliko plovil že premierno razstavljenih, je bilo vseeno mogoče videti marsikaj. Sam se bom v kar največji meri (ne pa v celoti) skušal izogniti tistim, ki sta jih kolega že naštela v oktobrski številki Vala.
Kraljica salona je bila nedvomno jadrnica Brenta 80 dc, katere oče je Michael Scmidt, legenda nemške jadralne scene in nekdanji lastnik Hanse Group. …

Motorna plovila

Motornih plovil je bilo seveda neprimerno več kot jadnic, zato bomo morali svoj izbor skrčiti le na nekaj tistih, ki so nam padla v oči.
Azimut 72 je bil med največjimi plovili, ki smo si jih ogledali in bili kot vselej navdušeni nad tem, kar smo videli. Omenjeno plovilo odlikujejo izjemna prostornost, občutek za sodobno oblikovanje, predvsem pa obilo svetlobe in zračnosti v vseh prostorih. …

Več si lahko preberete v 204. št. Val navtika.