Salona 41

Salona 41

Val 156
AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Hrvaško jadrnico s slovenskimi koreninami smo spoznali v Barceloni, kjer se nam je ponudila odlična priložnost za jadranje v ugodnih vremenskih razmerah. Po nekajurnem jadranju nismo bili preveč presenečeni nad dejstvom, da salone preprosto dobro jadrajo. Same? No, ne povsem, a res je, da jim je veter pisan na kožo.

Srečanje z jadrnico blagovne znamke, ki jo človek dobro pozna, je vznemirljivo zato, ker v zraku visi pričakovanje, ki bi ga lahko opredelili nekako takole: ali je jadrnica tako dobra kot njene predhodnice, je morda boljša, predvsem pa, ali je drugačna. Kajti jadrnice se spreminjajo in dejstvo je, da v jadralnem smislu postajajo vse boljše.

Pred kratkim sva se s prijateljem, ki izdeluje hitre, majhne in evropsko priznane jadrnice, sicer jadralnim zanesenjakom, pogovarjala o tem, kaj je pravzaprav jadranje. V tem smislu namreč, ali je jadranje že to, da na okorni čarterski barki razpneš praviloma premajhno površino jader, ki so po definiciji slabo krojena in seveda načinu uporabe primerno obrabljena? On je bil mnenja, da ne. Sam sem bil bolj prizanesljiv, kajti zdi se mi, da smo v zadnjih letih jadranje kot način rekreacije in kot šport vendarle dovolj privlačno predstavili in je tudi po naši zaslugi del skupne zavesti. In tudi zato danes Slovenci jadrajo več, kot so kdaj koli, in bodo še bolj! Morda ne zelo jadralsko, a jadrajo vendarle in bodo tudi v tem pogledu napredovali. A treba je času dati čas in mi smo tudi v tem pogledu še zelo mladi!