Salon plovil 2010

Salon plovil 2010

Val 146

Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Klemen Gabrijelčič, Matija Klemenc

Sodeč po sejmu Turizem in prosti čas, ki je skupaj s salonom plovil potekal med 21. in 24. januarjem na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, se letošnja turistična in navtična sezona ne bo bistveno razlikovala od preteklih. V tem prispevku se bomo osredotočili na navtični del sejma, ki je zasedal kocko na Gospodarskem razstavišču. Videli smo lahko predvsem plovila do 10 metrov dolžine, večinoma potovalne in športne gliserje ameriškega porekla, gumenjake različnih dolžin in namembnosti, med posebnosti pa lahko štejemo napihljive kanuje in seveda slovensko športno jadrnico seascape 18, na kateri je na sejmu potekala tudi šola jadranja. Na odprtem delu sejmišča sta se bohotili dve plovili slovenske izdelave, in sicer Elanova potovalna jadrnica impression 434, za katero je poskrbel Burin YC d.o.o., in hibridno motorno plovilo izdelovalca Seaway, greenline 33 hybrid, katerega barve je zastopalo podjetje Atal d.o.o. Burin YC je poleg največjega plovila na sejmu predstavil tudi charter katalog za leto 2010 ter Navtični vodič 2010, v katerem najdemo številne ugodnosti, seveda, če smo člani Burin Yachting Cluba.

Navtični del se je nekoliko razširil tudi v sosednjo dvorano, kjer je obiskovalce kot prvi navtični razstavljalec pozdravilo podjetje Defens d.o.o., ki je na ogled postavilo čoln atlantic 650, ki smo ga predstavili pred nekaj meseci.

Enega večjih razstavnih prostorov si je izborilo podjetje KMC d.o.o., ki je na ogled postavilo večino prodajnega programa blagovne znamke Yamaha. Ogledali smo si lahko zunajkrmne motorje od z močmi od 2,5 do 150 KM (110 kW), napihljive čolne, dodatno opremo in celo vodne skuterje in štirikolesnike.

Med zunajkrmnimi motorji smo si lahko ogledali tudi paleto Hondinih štiritaktnikov, zunajkrmnih motorjev znamke Tohatsu ter Johnson ETEC.

Podjetje Atal d.o.o. je poleg hibrida razstavljalo še tri gliserje znamk Regal in Chaparral, manjše napihljive čolne, primerne za pomožne čolne, ter celotno paleto opreme za vodne športe. Napihljiv čoln smo našli tudi na razstavnem prostoru podjetja Hinco Yachting, ki je predstavilo tudi hibrida med jadrnico in motornim čolnom, barchetta 27, ki se ponaša z vodnimi balasti in nizkim ugrezom, kar ga umešča predvsem na jezera, primeren pa je tudi za krajše izlete po Jadranu.

Novost na slovenskem trgu je predstavilo tudi podjetje Azimut d.o.o., ki je na ogled postavilo napihljiv čoln, primeren tako za pomožni čoln velikim, razkošnim jahtam, kot tudi za čoln, ki ga odpeljemo s seboj v kamp in obiskujemo bližnje zalive, BSC 53. Čoln odlikuje izjemno kakovostna izdelava in nekatere rešitve, ki smo jih bolj vajeni iz večjih napihljivcev. Na istem razstavnem prostoru smo našli tudi prikupno leseno jadrnico Feather ter vrhunsko palubno opremo znamk Ronstan, Jeffa in Holmatro, ki jo po novem najdemo na novi spletni strani www.dna.si. Novost so navijalni sistemi Reckmann, ki slovijo po svoji kakovosti, ter nabor rešilnih jopičev in hitro razstavljivih splavov izdelovalca Ocean Safety.

Pestro ponudbo sta predstavili tudi podjetji As boats s paleto čolnov znamk Four Winns, Rinker in Drago, katerega model 710 je bil predstavljen celo premierno, ter Nar d.o.o., ki je poleg čolnov znamke Stingray razstavljal tudi največji potovalni gliser na sejmu, Monterey 295. Tudi ljubljanska Yucca Boats je na ogled postavila vrsto modelov znamk Quicksilver in Sea Ray, od katere si v kratkem lahko obetamo test novinca, 305 sundancer, ki pa je na sejem žal zamujal. Caravan center, ki je sicer bolj znan po opremi za kamping in karavaning, je na ogled postavil nekaj manjših napihljivih čolnov različnih izdelovalcev ter odprti čoln s sredinsko konzolo italijanskega izdelovalca Ranieri. Zanimiv ribiško-potovalni čoln bluestar holiday 720 smo si lahko ogledali tudi na razstavnem prostoru podjetja Bravo Yachting, med ponudniki opreme pa moramo izpostaviti Stal elektronik, podjetje, ki se je specializiralo za prodajo in montažo elektronske opreme na plovila, del svojih izdelkov pa sta na ogled postavili tudi navtični trgovini Kamm in Lotos marine.

Ljubljanski sejem je v primerjavi z nekaterimi drugimi navtičnimi sejmi majhen, a kljub temu dovolj raznolik, predvsem pa kaže potencial ne samo v turistični panogi, saj je v tem delu že tako največja tovrstna prireditev, temveč tudi v navtični sferi. Letos smo namreč videli nekaj novih razstavljalcev in tudi pogrešali nekaj starih. Je to morda posledica finančne krize?