Salon jadrnic Vela&Vela

Salon jadrnic Vela&Vela

Val 139

Svež veter

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Konec marca smo obiskali zanimiv sejem na Miljah, natančneje v marini Porto San Rocco. Sejem je zanimiv predvsem zaradi svojega koncepta, ki se močno razlikuje od sejmov, ki so se razmnožili v bližnjih in bolj oddaljenih obmorskih mestih.

Sejem je namenjen zgolj izdelovalcem in zastopnikom jadrnic. Po besedah organizatorja, sicer italijanskega zastopnika za Elan, ki je ustanovitelj in predsednik združenja Vela&Vela, pa bodo naslednje leto dali prostor še izdelovalcem in trgovinam opreme in jadrarjem.

Sejem se je letos zgodil prvič in naletel na odličen odziv, saj smo na kupu lahko videli okoli 60 jadrnic najrazličnejših izdelovalcev.

Med razstavljenimi jadrnicami smo videli Beneteaujevo novinko first 40 in druge, manjše predstavnice te linije in tri predstavnice družine oceanis. Videli smo tudi dve predstavnici nove Bavariine linije cruiser in celotno družino Elanovega cruiser racer programa ter tri predstavnice linije impression by Elan.

Med bolj eksotične lepotice sodijo solaris one 48, arya 45 in sly 47. Med slovenskimi izdelki lahko izpostavimo tudi The one design v svoji značilni črni barvi trupa. Ob pomolu so se zibale tudi predstavnice nemške ladjedelnice Hanse Yachts. Med manj posrečene izdelke lahko uvrstimo Sunbeamovo novost 30-1, je pa zato njihova potovalna triinpetdesetka s centralnim kokpitom odtehtala in dokazala, da je Sunbeam še vedno izvrstna ladjedelnica.

Na drugem pomolu smo si lahko ogledali floto jadrnic Grand Soleil, celotno floto Salon, vključno z najnovejšo salono 34 in štiri iksice, med katerimi je najbolj padla v oči nova xc-45. Ogledali smo si tudi tri predstavnice poljske Delphie in Cometovo enainštiridesetico S.