Sailing Point

Sailing Point

Val 169

Več kot le trgovina

AVTOR Julijan Višnjevec

Težko bi našli podjetje ali trgovino v Sloveniji, katere kupci so nekateri izmed najbogatejših Zemljanov in kar nekaj tistih z vrha lestvice najbogatejših Slovencev. Sailing point je takšna trgovina in s prej omenjenim dejstvom se med drugim lahko pohvalita ustanovitelja in lastnika – uspešna jadralca – Tomaž Čopi in Mitja Margon.

Sailing point je ljubiteljem jadranja dobro znana trgovina, ki se nahaja v neposredni bližini marine Portorož, ob glavni cesti Lucija-Portorož.

Trgovina, za katero sama lastnika trdita, da ni le trgovina, ampak več kot to. Glede na njuni imeni v to skoraj ne dvomimo. Tomaž Čopi in Mitja Margon – lastnika in ustanovitelja trgovine – sta imeni, ki ju tistim, ki imajo vsaj malo skupnega z jadranjem, ni treba posebej predstavljati. A vendar – poleg rezultatov, ki sta jih kot posadka dosegla v razredu 470 ob koncu devetdesetih let – dosegata danes rezultate na jadralskem, trenerskem, pa tudi poslovnem področju.

Trgovina, ki svoj rojstni dan praznuje 12. junija, bo letos praznovala že 8 let. Je edina specializirana jadralska trgovina v Sloveniji in tako je že od vsega začetka. Odprtje trgovine Sailing point je bil korak naprej v razvoju podjetja Seaway TiM, d. o. o., ki je bilo ustanovljeno leta 2001. Takrat sta namreč Mitja in Tomaž zaključila skupno jadranje v razredu 470. Po številnih osvojenih medaljah na največjih prvenstvih in dvakratnem nastopu na olimpijskih igrah sta skupaj »zajadrala« še v poslovne vode.

Priložnost sta jima ponudila brata Japec in Jernej Jakopin, ki sta tudi sicer podpirala slovenske olimpijske jadralce. Ideja in želja je bila prodaja kakovostne opreme izbranih blagovnih znamk za jadralce, ki so opremo kupovali predvsem v tujini. Kredibilnost zaradi njunega jadralskega znanja, hitra dobavljivost kakovostne opreme in odzivnost so bile prednosti, ki so novo podjetje kmalu uvrstile med pomembne »igralce« na našem navtičnem trgu.

»Z Jakopinoma smo se najprej dogovarjali za zastopništvo blagovne znamke jadralskih oblačil, katero je zastopalo njuno podjetje,« se začetkov spominja Mitja. Vendar je prevelik začetni obseg poslovanja mlada podjetnika takrat odvrnil od sklenitve dogovora in podala sta se na pot z majhnimi, dosegljivimi in izvedljivimi koraki, ki so se pozneje izkazali za pravilne. »Tomaž je predlagal, da štartamo najprej s palubno opremo in pozneje z oblačili, če se bo izkazalo za dobro.«

Prvo zastopništvo je bilo tako distributerstvo blagovne znamke Harken. Ameriški izdelovalec vrhunske palubne opreme je prisoten v vseh segmentih jadranja – na malih jadrnicah, na America`s Cup-u, na »megajahtah« … V olimpijskih razredih in na najvišjih nivojih tekmovalnega jadranja Harken danes obvladuje večino svetovnega tržnega deleža – tako je tudi pri nas. S svojim inovativnim pristopom ter izrednim inženiringom, poleg tega pa odlično distributersko in servisno mrežo nudi odlično podporo celotnemu jadralskemu svetu in navtični industriji. Med zelo cenjenimi distributerji je bilo prav podjetje iz Portoroža, ki je s strani Harkna prejelo že več raznih priznanj za uspešno poslovanje.