S skirojem po obalnih cestah – Green to go!

S skirojem po obalnih cestah – Green to go!

Val 238

 V sencah krošenj mogočnih borovcev se sliši glasno hlajenje škržatov. V senci je 38 stopinj in na plovilu je znosno samo zaradi nežne sapice vetra, ki se pojavi z morja le na vsake toliko. Smo sredi julija in vreme je točno tako, kot mora biti v tem letnem času. Misel na hladno pijačo premaga misel na dolgo, predolgo pot pod žgočim soncem skozi labirinte marine. Že do konca pomola me bo »pobralo«, mi govori notranji glas. V senci pod borovci zagledam sosedov moder električni skiro, ki ga je včeraj tako hvalil. Eureka! Sosed je na plovilu in z nekoliko tresočim glasom prosim za en krog.

Samo en odločen gib je potreben, da sosedov skiro iz stanja mirovanja preide v stanje pripravljenosti. Sam pri sebi se vprašam ali bo to mene sploh zdržalo, namreč teža skiroja z akumulatorjem vred je le pičlih 12 kilogramov. »Kako že deluje?« zakričim sosedu, ki se medtem že umakne v senco kabine, kjer po vsakodnevni navadi opravi ritual popoldanskega počitka. Hiter pogled na prikazovalnik mi zagotavlja skoraj poln akumulator, kar naj bi po njegovih pripovedovanjih zadostovalo tudi za do 40 oziroma 60 kilometrov brez polnjenja.

KERS sistem

Če se prav spomnim včerajšnjih sosedovih besed, je omenil, da sistem KERS tehnologije nudi do 60 odstotkov več avtonomije. Z zelo enostavnim upravljanjem in pritiskom palca se odpeljem in kmalu dosežem hitrost preko 20 kilometrov na uro. Kako se bom ustavil? Nič enostavnejšega: s pritiskom na drugo ročico se skiro ustavlja, pri tem pa se še baterija polni. Ob uporabi zavore se baterija polni kar med vožnjo, zato je mogoče doseči avtonomijo do 60 kilometrov, o kateri je govoril sosed…

http://www.green2go.si

Še več o uporabnosti skiroja si lahko preberete v aprilski reviji Val navtika.