S pravo zaščito na brezskrbni plovbi pod vročim soncem

S pravo zaščito na brezskrbni plovbi pod vročim soncem

Izdelki SPARovih blagovnih znamk za zaščito kože pred soncem bodo poskrbeli za brezskrbno poletje tudi za vašo kožo. Foto: Spar Slovenija

Ko razmišljamo o obvezni opremi za jadranje, najprej pomislimo na privezne vrvi, nepoškodovana jadra, ustrezne pripone ali dvižnice. Pravi navtični navdušenci pa pred plovbo po morju ne poskrbijo le za obvezno opremo jadrnice, čolna ali jahte, priskrbijo si tudi drugačno zaščitno opremo, brez katere ni brezskrbnega jadranja pod vročim soncem.

Tako kot svojo ključno vlogo odigra varnostna oprema plovila, kot so rešilni jopiči in prva pomoč, tako tudi ustrezna zaščita pred soncem zagotavlja varnost in udobje med dolgimi urami plovbe po morju.

Naj gre za večtedensko jadralno ekspedicijo, večdnevno regato ali pa dnevni izlet s čolnom po Jadranskem morju, vedno je treba biti dobro pripravljen ter razumeti pomembnost prave zaščite pred soncem za vzdrževanje dobrega počutja in preprečevanje poškodb kože.

Sončne kreme delujejo kot ščit, ki preprečuje škodljive učinke sončnih žarkov. (Foto: Spar Slovenija)

Sončne kreme kot ključni del jadralske opreme

Ko se odpravimo na jadranje, se neizprosnemu soncu (ne)hote izpostavljamo tudi več ur zapored. Brez ustrezne zaščite lahko takšen scenarij vodi do bolečih sončnih opeklin in dolgoročnih poškodb kože. Sončne kreme delujejo kot ščit, ki preprečuje škodljive učinke UV-žarkov. Uporaba dovolj visokega zaščitnega faktorja ne preprečuje le opeklin, temveč tudi zmanjšuje tveganja za nastanek različnih bolezni in prezgodnje staranje kože.

Koža, ki je izpostavljena soncu brez zaščite, je za opekline dovzetna že v nekaj minutah. To pa še posebej velja za plovbo na odprtem morju, kjer je odsev sončnih žarkov še močnejši.

Nihče si ne želi, da ljubezen do sonca na obrazu in telesu za seboj pušča nezaželene posledice, kljub temu pa je vsem dobro znano, da UV-žarki poškodujejo kolagen in elastin v koži, tovrstne poškodbe pa vodijo v izgubo elastičnosti in prožnosti ter nastanku gub in drobnih linij.

Pomembno je izbrati pravo zaščito pred soncem tudi za najmlajše člane posadke. (Foto: Spar Slovenija)

Prava zaščita za pravo navtično izkušnjo

Pri izbiri ustrezne zaščite pred soncem pri morskih aktivnostih je pomembno, da izberete vodoodporno formulo z visokim faktorjem za zaščito pred sončnimi žarki. Jadralski izleti se lahko iz nekaj ur prelevijo tudi v nekaj dni, zato je ključno, da kremo redno ponovno nanašamo, še posebej po potenju in plavanju.

Izdelki SPARovih blagovnih znamk za zaščito kože pred soncem bodo poskrbeli za brezskrbno poletje tudi za vašo kožo.

Na SPARovih policah najdete morje široke izbire izdelkov za sončenje za vse člane vaše posadke – tako izkušene jadralce kot najmlajše mornarje. K svoji jadralski opremi in rutini dodajte izdelke SUN KISS in MediHelp z različnimi zaščitnimi faktorji, prijetnim občutkom takoj po nanosu in učinkovito zaščito tudi zelo občutljive kože, kot je otroška.

Izbrati moramo sončno kozmetiko, ki je prijazna tako do telesa kot tudi okolja. (Foto: Spar Slovenija)

Mikroplastika ne spada v morje

Pri izbiri pravih sončnih krem ni pomembna le zaščita obraza in telesa, temveč tudi okolja. Različne sončne kreme vsebujejo mikroplastiko, ki se lahko izpira v morje in vpliva na morski ekosistem, zato je ključno, da izbiramo sončno kozmetiko, ki je prijazna tako do našega telesa kot tudi okolja.

Ko mikroplastika doseže morje, lahko prav resno razburka morsko življenje. Obstaja namreč velika verjetnost, da jo živali hitro zaužijejo, drobni delci pa lahko celo vplivajo na zmanjšanje populacij že tako ogroženih vrst. Skoraj vsi izdelki SPARove linije za sončenje SUN KISS so izdelani brez mikroplastike in tako okolju prijaznejši.

Konec morskih aktivnosti še ne pomeni zaključek negovalne rutine

Danes vsi že dobro vemo, da je pametno kožo ščititi tudi po koncu sončenja in morskih aktivnostih. Redno vlaženje kože je ključno za njeno obnovo, zato pravi losjoni in geli za po sončenju kožo pomirijo in jo osvežijo po dolgem dnevu na soncu. Losjon po sončenju SPAR MediHelp s svojo intenzivno negovalno kombinacijo učinkovin z vitaminom E, provitaminom B5 in alantoinom hladi in pomirja kožo, ki je bila izpostavljena močnim sončnim žarkom.

Z ustrezno nego in zaščito je tako mogoče zmanjšati škodljive učinke sončenja ter poskrbeti za zdravo in sijočo kožo. Pomembno je, da sončne kreme postanejo ključni del jadralske opreme in rutine, ki navtične navdušence spremlja na plovbi po odprtem morju. Zanesljivi izdelki za zaščito pred soncem SPARovih blagovnih znamk celotni posadki nudijo varnost in udobje ter pomagajo preprečiti opekline in dolgoročne poškodbe kože, do katerih lahko pride med dolgimi urami jadranja.

S pravo zaščito lahko brezskrbno odjadrate proti vročemu soncu in uživate v morskih zgodbah, ki se pišejo med valovi. Prelistajte SPARov katalog ter raziščite morje izbire kakovostnih izdelkov SUN KISS in SPAR MediHelp za zaščito vaše kože pred soncem in nego po sončenju.