S harpuno med lastovskimi stenami

S harpuno med lastovskimi stenami

Val 133

Tako je bilo nekoč

AVTOR Miha Potočnik
FOTO Miha Potočnik

Lastovo, otok in arhipelag 46 otokov, otočkov in čeri, velja kot eden najlepših in najbolj ohranjenih otokov v južnem Jadranu. Leta 2006 je bil proglašen kot naravni park. Zame pa je otok Lastovo le še lep spomin na mladostna doživetja, saj je od tedaj precej spremenjen. Čudovit romantičen zaliv Mali lago je pozidan z velikimi hišami, pobočja ob cesti do Ublija so pozidana, nekoč skrivnosten zaliv sredi borovcev Skrivena luka je pozidan, okolica požgana do svetilnika Struga, namesto stezice z mesta Lastovo, ki propada, pelje v zaliv cesta, domačinov je čedalje manj (835), polja so večinoma neobdelana, morje vse bolj izlovljeno … Tako pa je bilo pred 45 leti:

Lastovo s svojimi ploščadmi in z razbito, skalnato obalo, z navpičnimi stenami, ki padajo tudi 80 metrov naravnost v globino, s skritimi zalivčki, kjer se bujno košatijo borovci, s kristalno vodo in soncem, ki se poigrava v obliki satovja po belih skalah na dnu, s pisanimi koralami, ki jih nikoli ne pobožajo vetrovi otoka, niti jugo niti maestral niti levant. S tega Lastova so mnoge ribe, ki jih je dohitela moja harpuna, s tega otoka so najlepši spomini na podvodni svet, poln življenja in lepot, kot je moja misel na ta otok. Z Meto sva tedaj preživljala opojne dni svobode v Skriveni luki, skrivnostnem zalivu, tedaj še brez ceste, hiš in turistov, kamor sva prišla v spremstvu oslička, ki je nosil najino prtljago. Šotorila sva tik ob morju, blizu letne ribiške hiške družine Fantela z mesta Lastovo (takšne so bile tedaj v zalivu le tri). Z njimi sva se spoprijateljila, skupaj smo kdaj pa kdaj ribarili in imeli več nepozabnih fešt ob žaru tik morja.

Za konec še lastovski recept za našo “fešto” ob morju. Sestavine

– krompir, olivno olje, česen, sol, sveža bela riba, odprto ognjišče, rdeče vino, dobra družba. Priprava

– na odprtem ognjišču v žerjavici iz borovih vej in odrezkov trte spečemo krompir, odluščimo ožganine in ga z rokami zmečkamo, dodamo olivno olje, nasekljan česen in sol, – na gradeli nad isto žerjavico spečemo zrezke kirnje (dobre pa so tudi druge ploščate ribe, kot so šarg, pic …), nasoljene in premazane z olivnim oljem, – ponudimo na leščurjih, jemo z rokami brez pribora, – rdeče vino z Lastova smo pili po domače kot “bevando” (pol – pol).