Ruta: Zadarski arhipelag

Ruta: Zadarski arhipelag

Val 199
AVTOR Vojko Mitrovič
FOTO Vojko Mitrovič

Na tokratni ruti bomo predstavili zadarsko otočje, kar pa ni lahka naloga. Zadarski arhipelag namreč na relativno majhnem prostoru združuje preko sto otokov in otočkov, kar je velika redkost celo za celotno Sredozemlje.

 Večji otoki v arhipelagu so Dugi otok, Pašman, Ugljan in del Paga, manjši naseljeni otoki pa Molat, Olib, Silba, Zverinac, Rava, Iž, Sestrunj, Rivanj, Ist, Ošljak in Premuda. Na teh otokih ni avtomobilskega prometa, na nekaterih pa je celo prepovedan. Nenaseljeni otoki, na katerih boste v sezoni opazili robinzonske turiste, so Škarda, Lavdara, Krknata, Kornat, Žut, Brušnjak in Lavsa.

Posamezne dnevne etape so nekoliko krajše, saj je ob poti »posejanih« veliko majhnih nenaseljenih otočkov s kopalnimi zalivi, ki so vredni postanka. Prenočevanju na večjih otokih, kot sta Pašman in Ugljan, se bomo tokrat izognili, pa ne zato, ker ne bi bili zanimivi, temveč zato, ker smo za ruto izbrali majhne idilične otoke. Od večjih se bomo ustavili le na Dugem otoku, saj je kot zunanji otok zadarskega arhipelaga še najbolj zanimiv.

Posamezne etape so dolge od tri do pet ur, približno toliko časa pa potrebujemo tudi za ogled otokov. Ruta je jadralsko zanimiva tudi zaradi tega, ker lahko glede na vreme izbirate, ali boste posamezne otočke obšli na privetrni ali pa odvetrni strani. Ob skrbnem spremljanju vremena je tudi varna, saj nudi precej zatočišč tako takrat, ko piha živahna burja, pa tudi ob močnejšem jugo vetru.

Kot izhodišče smo izbrali Zadar, čeravno se na to ruto lahko podamo tudi iz precej bolj priljubljenih izhodišč, kot sta Sukošan ali Biograd.

Sobota: Zadar-Molat

Na Molatu je bilo nekoč živahno. Ribiči so izdatno lovili v bogatih ribiščih, vzrejali so drobnico in govedo. Ime Molat izvira iz latinske besede mellitus, kar pomeni meden. Tako lahko sklepamo, da sta se nekoč na otoku cedila med in mleko. Danes je to otok miru in spokoja, kjer lahko pokramljamo z ostarelimi domačini in bolj kot redko kje drugje uživamo v izvorni sredozemski naravi. Na otoku živi okoli sto stalnih, predvsem starejših prebivalcev, in sicer v naseljih Molat, Brgulje in Zapuntel.

Sprehod po Molatu

Lep krajši sprehod lahko naredimo med Lučino in zalivom Jazi, v katerem deluje odlična pekarna. Po poti se lahko v naselju Molat oskrbimo v trgovini, v bližini katere sta pošta in cerkev z že od daleč vidnim rumenim zvonikom. …

Več si lahko preberete v 199. št. revije Val navtika.