Rolex Sydney Hobart samo za trdožive jadralce

Rolex Sydney Hobart samo za trdožive jadralce

Val online

Čeprav sem v naših lučicah jadrnice le mirno pozibavajo in uklanjajo zdaj burji, zdaj jugu, se je na južni polobli, v Avstraliji zgodila ena naj odmevnejših jadralskih preizkušenj.

Rolex Sydney Hobart je jadralska klasika, ki jih šteje že sedemdeset. Trdovratna morska preizkušnja za jadrnice in jadralce med katerimi je veliko profesionalcev pa tudi amaterjev, se vsako leto poda na 628 morskih milj dolgo pot med Avstralskim Sydneyem in Hobartom na Tasmaniji.

V organizaciji »Cruising Yacht Club of Australia« šteje regata zagotovo med prve tri odprtomorske preizkušnje na svetu, ki povzročajo sive lase skiperjem taktikom in posadki.

Med 117 mednarodnimi posadkami je moč videti kar nekaj super regatnikov med katere sta letos spadala tudi favorita Wild Oats XI in Comanche. Slednji je po dobrem štartu vendar moral prepustiti zmago oziroma »line honours«-prečkanje ciljne črte, skiperju Mark Richardsu in Wild Oats XI, ki je tako zabeležil osmo, zgodovinsko zmago na tej regati. Po dveh dneh, dveh urah in treh minutah boja z vetrovi in visokimi valovi je Wild Oats XI lastnika  Boba Oatleye, prijadrala v Hobart in zaostala za svojim rekordom iz leta 2012 kar osem ur. Ameriški »Comanche« s skiperjem Ken Readom je tako v ostrem boju, v drugi noči plovbe zaostal za 40 milj in se moral kljub  izjemno inovativnem dizajnu in opremi, sprijazniti z drugim mestom.