Rolex – na dnu sveta ter pod arktičnim ledom

Rolex – na dnu sveta ter pod arktičnim ledom

Val 247
AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO arhiv Rolex
Oyster Perpetual Rolex Deepsea

Rolexova krona predstavlja način razmišljanja o tem kakšno vlogo imamo ljudje na svetu, kakšen je lahko naš prispevek k razvoju sveta; v Rolexu to imenujejo večni duh. Temelji na prepričanju v neomejen človeški potencial, v nenehno izboljševanje, v premikanje meja in gledanje dolgoročno. Rolexove ure so narejene za večno, to je prispevek Rolexa prihodnjim generacijam.
Že za ustanovitelja Rolexa, Hansa Wilsdorfa, je bil svet živ laboratorij. Od začetka 30. let prejšnjega stoletja je kot testni prostor za svoje ure uporabljal najbolj ekstremno okolje; Rolexove mehanizme je pošiljal na najbolj skrajne lokacije, podpirajoč raziskovalce, ki so se podajali v neznano. Toda časi so se spremenili: v 21. stoletju se je raziskovanje v namene odkrivanja novih krajev umaknilo in naredilo prostor raziskovanju v namene ohranjanja narave. Tudi danes znamka Rolex nadaljuje pot svojega ustanovitelja in podpira današnje raziskovalce pri njihovi novi misiji: ohranitvi planeta.

Leta 1960 in 2012 na najgloblji točki sveta
Letošnjega 23. januarja ob 13.06 je minilo natančno 60 let, odkar je človek dosegel novo ekstremno mejo: potopil se je na najglobljo (poznano) točko sveta. S tem je bil – potem, ko sta bila osvojena oba Zemljina tečaja in ko je človek stopil na najvišji vrh na našem planetu – osvojen še »četrti kot Zemlje«. Depresije Izzivalčevo brezno v pacifiškem Marianskem jarku, ki leži na globini 10.916 metrov (če bi nanjo položili Mount Everest, bi bil vrh najvišje gore sveta še vedno v morju), sta se družno dotaknila švicarski oceanograf Jacques Piccard in oceanograf in poročnik ameriške vojne mornarice Don Walsh…

Celotno zgodbo povezano z znamenito znamko ur si lahko preberete v marčevski izdaji revije Val navtika 247.