Rolex Middle Sea Race – 50. jubilejna obletnica regate

Rolex Middle Sea Race – 50. jubilejna obletnica regate

Val 234

Letošnje Rolex Middle Sea Race »offshore« regate se je 20. oktobra udeležilo rekordnih 130 jadrnic iz 29 držav. Ni naključje, da je udeležba prav letos tako številčna, saj je minilo natanko 50 let, odkar je bila regata daljnega leta 1968 prvič organizirana, da lokalnim jadralcem ponudi nekoliko drugačen izziv jadranja v zimskem Sredozemlju. Iz skromnih želja po večjem obsegu in prepoznavnosti regate, ki je takrat štela 8 jadrnic, je danes to pomemben mednarodni jadralski dogodek. Od leta 2002 je glavni sponzor regate Rolex.

Jubilejna številka je privabila na štart izkušene jadralce, pogumne novince, pa tudi tiste, ki so se po več desetletni odsotnosti ponovno vrnili na Malto. Motivacija je jasna. Za tistega, ki je sposoben to speljati, za tistega, ki si to lahko privošči, je Rolex Middle Sea Race »must do« regata. Ob bok je postavljena regatama Fastnet in Sydney – Hobart, ki sodita med najbolj cenjene »offshore« regate na svetu. Zahtevni pogoji in spremenljive razmere na poti zahtevajo od posadk dobro fizično kondicijo, zbranost, stalno pripravljenost in predvsem jadranje s čim manj napakami.

S potekom v nasprotni smeri urinega kazalca 606 NM dolga regata štarta v slikovitem malteškem pristanišču Grand Harbour, Valletta. Severovzhodni kurz jih vodi proti Siciliji, skozi Messinsko ožino proti vulkanskemu otoku Stromboli. Nato se usmeri proti zahodu, Egadskemu otočju, kjer se posadke med otokoma Marettimo in Favignana usmerijo proti jugu, v smeri otoka Pantelleria. Zadnji del poti jih vodi mimo otoka Lampedusa, kjer obrnejo proti severovzhodu v smeri Malte, skozi Comino Channel v cilj, v Grand Harbour….

Več si lahko preberete v št. 234 revije Val navtika