ROG – prva slovenska čezoceanska ladja in poveljnik Baldomir Podgornik

ROG – prva slovenska čezoceanska ladja in poveljnik Baldomir Podgornik

Pomorski muzej "Sergej Mašera" Piran

FOTO Karmen Stanovnik

Z letošnjo poletno muzejsko nočjo je bila v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran odprta razstava ROG – prva slovenska čezoceanska ladja in poveljnik Baldomir Podgornik.

»Rog, prva slovenska čezoceanska ladja, je bil simbol moči, vztrajnosti in večnega prijateljstva,« je na otvoritveni slovesnosti dejal podžupan občine Piran, Bruno Fonda.
134,6 m dolga, 17,3 m široka in 10.310 ton težka ladja je bila zgrajena leta 1944 v kanadski ladjedelnici Halifax Shipyards Ltd kot serijska ladja tipa liberty za konvojske transporte v 2. sv. vojni. Poganjal jo je 3-cilindrski parni stroj s 60 obrati na minuto in močjo 1.600 konjskih sil, ki je porabil 25 ton goriva (mazuta) dnevno, plula pa je s hitrostjo 10,5 vozlov. Kapitan dolge plovbe, Baldomir Podgornik, ki je do tedaj poveljeval prvi ladji Splošne plovbe – Martinu Krpanu, je 23. oktobra 1954 v Londonu prevzel ladjo in Rog je z enaintrideset-člansko posadko zaplul čez Atlantik. Nakup te parne ladje je napovedal samozavestne korake Splošne plovbe v svetovnem pomorskem prometu. Bila je prva slovenska čezoceanska ladja, ki je od 15. junija 1955 do 9. maja 1956 obplula svet, prevozila 28.000 milj in, kot prva jugoslovanska ladja, 22. marca 1956 pristala v pristanišču Tsingtao na Kitajskem.
Pluti na taki ladji in v tistih časih je bilo vse prej kot lahka naloga  – utrinke vsakdana slovenskih mornarjev smo obiskovalci slavnostnega otvoritvenega dogodka lahko podoživeli v muzejskem parku našega pomorskega muzeja, ob  filmu Galebi iz piranskega gnezda, ki je nastal v produkciji Viba film leta 1958.

Za razstavo, ki je poklon delu in pomorski strasti kapitana Podgornika in njegovih mornarjev, je zaslužna kustosinja Pomorskega muzeja »sergej Mašera« Piran Duška Žitko (bralci Vala jo poznate po prispevku o ladji Martin Krpan iz 191. št. Vala) s svojimi sodelavci.

Več o ladji Rog, njenih odličnih mornarjih ter o kapitanu Baldomirju Podgorniku pa v eni izmed naslednjih številk Val navtike.