Riviera 5800 sy

Riviera 5800 sy

Val 148

Avstralska lepotica

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Riviera

Avstralska Riviera je v slovenski akvatorij prišla po zaslugi štajerskega podjetja As boats d.o.o., ki je sicer najbolj znano po ameriškem Four Winnsu, v zadnjem času pa velik poudarek dajejo na poprodajne aktivnosti ter kakovosten in celosten servis plovil in opreme.

V Valu 143 smo objavili test riviere 3600 sy z IPS pogonom in hard top nadgradnjo. Barka je na nas naredila dober vtis, zato gre predvidevati, da so kakovost in udobje značilnosti vseh njihovih predstavnic. Zlasti tistih iz vrha ponudbe, kot je riviera 5800 sport yacht.

Gre za jahto tipa hard top, ki svoje tekmice išče predvsem pri angleških ladjedelnicah Princess, Sunseeker in Fairline.

Jahto odlikujejo vsi elementi udobja in varnosti, kot smo jih vajeni pri evropskih tekmecih. Med slednje prav gotovo sodi velika hidravlična kopalna ploščad in prostorna garaža za pomožni čoln ali skuter, še najrajši pa bodo lastniki tja pospravili kombinacijo slednjih, in sicer gumenjak z jet pogonom. Na obeh straneh garaže sta stopnišči, ki vodita v kokpit, kateremu bi skoraj lahko rekli terasa z razgledom. Med strojnico, v kateri so nameščeni trije Volvovi dizelski motorji IPS 600, in lastniško kabino so zaradi prihranka prostora zaradi IPS pogona našli še veliko prostora za skipersko kabino z lastnim toaletnim prostorom. V kokpitu najdemo osvežilni kotiček, ki omogoča tudi pripravo hitrega obroka na žaru, kokpit pa lahko tudi zaščitimo pred soncem s ponjavo, ki prileze izpod konca nadgradnje hard topa.

V notranjosti nas pričaka prijeten salon, katerega sedežna garnitura je nekoliko dvignjena, da omogoča kar se da lep pogled skozi panoramska stekla nadgradnje, nasproti pa sta velik in razkošno opremljen kuhinjski del ter krmarsko mesto v prednjem delu. Slednje je opremljeno z vso sodobno elektronsko opremo – dvema velikima LCD zaslonoma Raymarine E120, na katera lahko priključimo vse mogoče sonde in antene – od radarske do globinomera in GPS sprejemnika. Volvove motorje nadzoruje elektronski sistem EVC, preko katerega odčitavamo prav vse podatke o motorjih. Miza v salonu je dvižna in jo lahko uporabimo za ureditev pomožnega ležišča, česar pri štirih razkošno odmerjenih kabinah in osmih že pripravljenih ležiščih verjetno ne bo treba početi. Riviera 5800 sport yacht namreč v podpalubju ponuja kar štiri kabine. Dve imata dvojni ležišči, dve pa ločeni ležišči, pri čemer je ena izmed kabin opremljena s pogradom. Najrazkošnejša, lastniška kabina je umeščena v sredino plovila. Razprostira se preko celotne širine jahte, odlikujejo pa jo prostornost, garderobna omara, v katero lahko stopimo, ter prostoren toaletni prostor s sodobno oblikovanim steklenim umivalnikom in z ločeno kabino za prhanje. Ne manjkajo niti najsodobnejše elektronske naprave za krajšanje časa, kot je LCD televizija z DVD predvajalnikom. Ob pokončnih ovalnih oknih, skozi katera se ponuja krasen razgled, pa je na levi strani še udoben dvosed. Dvojno ležišče je umeščeno na sredino kabine, dostopno pa je prav z vseh strani.

Nekoliko manjša, a skoraj nič manj razkošna je premčna kabina za goste, ki se prav tako lahko pobaha z velikim dvojnim ležiščem, prostornostjo, zabavno elektroniko in lastnim toaletnim prostorom z ločeno prho, ki ni nič manjši od lastniškega. Takšna kabina se na manjših barkah smatra za lastniško, a tu biti lastnik pomeni še več udobja.

Spet malce manjša in skromnejša je kabina v desnem boku. Ta kabina ima dve ločeni ležišči, dokaj velik predprostor in neposredni dostop do toaletnega prostora, katerega pa morajo rezidenti te kabine deliti še z rezidentoma najskromnejše kabine s pogradom, toaletni prostor pa je namenjen tudi za dnevno rabo, saj je dostopen iz predprostora, v katerega pridemo po petih stopnicah iz salona.

Riviero 5800 sy poganjajo kar trije Volvovi IPS 600 dizelski motorji, ki zadostujejo za najvišjo hitrost 31,2 vozla (57,7 km/h) in potovalno hitrost okoli 22 vozlov.

Riviera je vsekakor dobrodošla novost na slovenskem trgu in upamo, da bomo imeli kaj kmalu priložnost tudi zapluti s katero izmed njihovih predstavnic. Riviera je sicer bolj znana po svojih jahtah za tako imenovani big game fishing, znana pa je tudi po visoki kakovosti in vrhunski izdelavi. Njihova trenutna zastavonoša je riviera 70, njena največja posebnost pa je zaprt poveljniški most, kar dokazuje, da je narejena za neprijetne razmere in da se v njih dobro znajde.