Rio 46 air

Rio 46 air

Val 145

Admiralski rio

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Največji rio vseh časov se ponaša z modernim oblikovanjem, zelo všečno notranjostjo z dvema kabinama, s priljubljenim hard topom, inovativnim salonom in tradicionalnim pogonskim sistemom IPS. Preizkusili smo ga v najbolj elitnem kraju ob italijanski obali – v svetovljanskem Portofinu.

Zgodovina Ria se piše že več kot 50 let, ko sta prvič Luigi Scarani in njegova žena Ana na poročnem potovanju obiskala mondeno francosko riviero. Bila sta tako navdušena nad tedanjim dolce vita življenjem na Azurni obali, da sta se odločila prenesti nekaj tega glamurja tudi v domačem kraju ob jezeru Sebino. Začela sta izdelovati lesene in zelo hitre motorne čolne značilnih oblik tedanjega časa. Leta 1961 sta ustanovila družbo Avionautica Rio in njuni prvi motorni čolni so se ponašali z leseno izdelavo in motorji Chris Craft ter Rolls-Royce. Tudi zelo zveneča imena so imeli, kot so Colorado, Paranà, Bonito, Espera. Še bolj zveneča pa je številka izdelanih čolnov – samo model rio 310 so izdelali in prodali reci in piši v 50.000 komadih. Zelo zanimiva pa je zgodovina izdelave patruljnih čolnov za italijanske karabinjerje, saj so zanje dobavili več kot 200 čolnov različnih modelov, od 25 do 36 čevljev dolžine (od 7,6 do 10,9 metrov).

Admiralski rio je značilen predstavnik modernih motornih jaht današnjega časa. S svojo zanimivo zunanjostjo, možnostjo izbire različnih barv trupa, inovativno notranjostjo v salonu, s kar šestimi ležišči in tradicionalnim IPS pogonom bo zagotovo pritegnil interes pri kupcih, sploh, ker je tudi cena zelo sprejemljiva.